вторник, юни 2, 2020

Папка KRASI – данните за целия политически „елит“

В списъците са включени всички депутати, министри и зам.-министри, областни управители и техните заместници, шефове и членове на ръководствата на държавни органи, кметове и общинари.

Имената и ЕГН-тата на целия политически и административен елит се съдържат в папка, озаглавена KRASI, от хакнатите данни от НАП. Това научи „Труд“ от справка в документите.

Информацията е отпреди повече от 10 години – от времето на 40-ото Народно събрание 2005-2009 г. Бойко Борисов фигурира в списъка като кмет на София. В списъците са включени всички депутати, министри и зам.-министри, областни управители и техните заместници, шефове и членове на ръководствата на държавни органи, кметове и общинари.

Отделни списъци са обособени за отговорните лица в партиите, за прокурорите и следователите и за съдиите.

През 2009 г. изпълнителен директор на НАП е Красимир Стефанов, впоследствие депутат от ГЕРБ в 42-ото НС.

Както вече стана известно, руснак, който най-вероятно е женен за българка, е поел отговорност за атаката срещу базата данни на НАП. Новината разпространиха от NOVA, като се позовават на писмо от електронната поща, получено от името на анонимния хакер.

Според него изтичането на данни се случва от 11 години насам. Хакване е имало и през 2012 година, но тогава никой не е разбрал, че е извършено инфилтриране на 30 GB информация. Онлайн специалистът не разкрива напълно самоличността си, а само това, че родителите на съпругата му живеят в България.

Неоторизираният достъп до базата данни на НАП е осъществен заради уязвимост на една от е-услугите, които Агенцията предоставя – за възстановяване на ДДС, платено в чужбина. Това съобщи на пресконференция по-рано днес говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече