вторник, юни 28, 2022

„Пърсивиърънс“ записа звуци от Марс

Роувърът „Пърсивиърънс“ (Perseverance) записа звуците от движението си по Марс – стържене, скърцане и дрънчене, което на Земята би било доста обезпокоително, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

„Ако чуя тези звуци, докато шофирам автомобила си, бих спрял веднага, за да повикам пътна помощ – казва инженерът от мисията Дейв Грюъл в изявлението на НАСА. „Но ако се замислиш какво чуваш и къде е записано, става съвсем логично“.

Микрофонът на роувъра беше предназначен да запише спускането му на Червената планета. Специалистите от мисията обаче искаха да чуят и как се движи по повърхността. Записът – общо 16 минути от първото придвижване на „Пърсивиърънс“ на 27,3 м на 7 март, беше разпространен от НАСА.

„Много хора не осъзнават, че колелата са метални, когато видят снимките“, отбелязва Ванди Верма, „шофьорът“ на мисията в Лабораторията за реактивни двигатели в пасадена. „Когато тези колела се движат по скали, всъщност е много шумно“.

„Пърсивиърънс“ – най-големият и авангарден роувър на НАСА на Марс, кацна близо до делтата на древна река на 18 февруари, за да търси признаци за съществувал в миналото живот. От най-обещаващите скали ще бъдат взети проби, които да бъдат донесени на Земята.

Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането.

Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване на 4 март. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят.

Преди да започне да изследва скалите, „Пърсивиърънс“ ще пусне мини-хеликоптера „Инджинюъти“ (Ingenuity) следващия месец, за да направи първия контролиран полет на друга планета.

„Пърсивиърънс“ ще изследва Марс поне две години.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече