сряда, януари 20, 2021

Петък 13-ти, разпространени суеверия и кой е медицинският термин за страха

Страхът от петък, 13-ти е реален и има научно наименование –параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък). Ето и някои суеверия, в които дали да вярвате или не – сами можете да прецените:

Ляв крак

Ако на сутринта в петък 13-и станете от леглото и стъпите първо с левия крак на пода, очаква ви кошмарен ден.

Черна котка

Ако видиш черна котка, може да ти се случи нещо лошо. Много хора предпочитат да се върнат и да заобиколят голям периметър, ако това се случи.

Нещо ново

Някои хора умишлено избягват покупките в петък, 13-ти. Вярват, че то ще се счупи или ще се изгуби.

Без гости

Има хора, които цял ден не излизат навън, за да не им се случи нещо лошо. Освен това и не приемат гости вкъщи, защото вярват, че на този ден гостите оставят само негативната си енергия в къщата.

Вечеря за 13

Един от най-абсурдните митове, които обикалят света е свързан това, че ако 13 души се хранят заедно, един от тях ще умре в рамките на една година. Предполага се, че суевереието се ражда от Тайната вечеря, описана в Евангелието. На нея се е смятало, че предателят Юда е бил тринадесетият гост. На другия ден, в петък, Исус е разпнат.Финландия обяви петък, 13 за ден на сигурността от инцидентиПрез 1995 година Финландия обяви по един петък, 13-и годишно за Национален ден на инцидентите. Той се използва за разяснителна дейност относно сигурността на пътя, у дома и на работното място.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече