четвъртък, юни 17, 2021

Петър Димитров: Българите си затварят очите пред вдигането на стандарта на живот

Според министъра на икономиката Петър Димитров стандартът на живот на българите видимо се е качил, но по думите му поради особеностите на българския характер, никой не забелязва това. Димитров предложи парите от бюджетния излишък да бъдат похарчени за пътна инфраструктура и здравеопазване.

Петър Димитров заяви в ефира на БНТ, че ръстът на доходите е два пъти по-висок от ръста на инфлацията. Той обясни, че това оказва допълнително влияние върху инфлацията, което активните работещи компенсират, докато неработещите трябва да бъдат подпомогнати от държавата

 По думите на Димитров антиинфлационните мерки на правителството са насочени по-скоро към социалнослабите и приоритет са пенсионерите и децата. “Сега големият въпрос е каква политика да се избере, да се замразят парите излишъкa за да осигурим изпреварващо развитие на доходите спрямо инфлацията или да ги вложим в най-важните инфраструктурни проекти и за здравеопазване. Аз мисля, че ще отидем към втората политика, макар че и в управляващата коалиция има гласове за замразяване, обясни Петър Димитров.

Според министъра на икономиката бизнесът предпочита да реинвестира и да се разширява, а не да влага в осигуровки, което не го изсветлява. 

Петър Димитров: Държавата ще има решаващ глас за новия собственик на Кремиковци

Относно ситуацията в Кремиковци, Министърът на икономиката Петър Димитров заяви, че държавата се нарежда на първо място сред кредиторите на Кремиковци с близо 900 милиона лева. Сумата се е натрупала от отпуснатите 430 милиона лева за комбината “Кремиковци”, заедно с лихвите и другите дългове към държавните доставчици.

Димитров бе категоричен, че след като е на-големият кредитор, държавата ще има решаваща роля при определянето на новия собственик. По думите му към правителството е имало голям натиск да подкрепи единия от кандидатите за придобиване на комбината за сметка на другия.

“Кандидат-купувачите на „Кремиковци” правят опити да си осигурят държавата”, заяви Димитров. Според него, ако държавата е била по-агресивна през минали години, тоест тогава още да е ограничавала газта е нямало да се стигне до тук. “Това не е правено поради криворазбраната демокрация и пазарна икономика. Но решенията на частния собственик се превърнаха в риск за всеки българин”, заяви още министърът.

Той уточни, че ръководството на „Кремиковци” само е внесло иск за несъстоятелност поради свръхзадлъжнялост като следствие от спиране на доставката на газ.

Петър Димитров поясни, че „Арселор Митал“ и Константин Жеваго продължават да се интересуват от „Кремиковци“, но вече не са сами, след като облигационерите също възнамерявали да наемат завода. Той все пак подчерта, че ще трябва да се мине през несъстоятелност, като в близките дни се очаква да излезе решението за временните синдици.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече