вторник, септември 21, 2021

Плащаме с евро от 2024 година

Безплатно превалутиране на парите в сметките ни от левове в евро и етикети с две цени в магазините. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане Национален план за въвеждане на еврото. В същото време се оказва, че в плана не е записан фиксираният курс лев – евро. През първия един месец от деня на въвеждането на еврото и двете валути ще са в обращение едновременно.

Така, ако се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 година, до края на месеца лев и евро ще бъдат заедно платежно средство. После остава само еврото.

От датата на членство в еврозоната всички разплащателни и спестовни сметки, както и депозити, ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро.

Шест месеца от датата на въвеждането на еврото кредитните институции и „Български пощи“ ще обменят безплатно на каса пари от левове в евро. Следващите шест месеца ще могат да налагат такса за услугата.

БНБ ще обменя без такса банкноти и монети за неограничено време.

Година след въвеждането на еврото на етикетите в магазините ще пише и двете цени в евро и лева.

Според старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев не се очакват големи сътресения и изненади след преминаването към еврото.

Предвижда се КЗП да организира кампания „Честен търговец“ и да прави „черен списък“ с некоректните търговци.

Като контролен орган ние така или иначе ще следим за това, което въвеждането на еврото ще ни задължи, а именно правилното превалутиране на цените от лева в евро и обявяването на двете цени в този преходен период. Кампанията, която ще проведем успоредно с това, означава, че тези, които сме хванали в нарушение, ще бъдат публично показани, обясни председателят на комисията Димитър Маргаритов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече