сряда, юли 8, 2020

Пластилинът развива въображението на детето

Пластилинът е лек, податлив на моделиране материал, от който могат чрез мачкане да се изработват различни фигурки. Различните видове пластилин се изработват от глина, восък, мазнина, на основата на петрол, или пък от тесто. В зависимост от композицията си те имат различни свойства – изсъхват по-бързо или по-бавно, а фигурките от тях са повече или по-малко трайни. Още от детството си много от нас го познават като едно от любимите хобита.

Родители и педагози са единодушни, че пластилинът развива въображението на детето.

Интересното при пластилина е, че той има двама изобретатели и две държави спорят за правото да се наричат за негова родина. Точно така – това са Германия и Великобритания, където в края на XIX в. респективно Франц Колб и Уилям Харбът изобретяват продукти, превърнали се в прародители на днешния пластилин. Друг малко известен факт е, че оригиналният пластилин е бил сив на цвят.

Какви са ползите от пластилина?

Не случайно във Валдорфската педагогика пластилинът е широко използван. Отдавна е доказано, че арт терапията помага на малките да се развиват балансирано и да усвояват нови умения и увереност.

Пластилинът е един от първите сблъсъци на детето с творчеството. Той стимулира детето да развихри въображението си. Интересът към пластичните изкуства като керамиката и грънчарството, скулптурата, архитектурата, дизайна и дори бижутерството се корени още от най-ранна детска възраст. През 20-те години на миналия век е разработена и пластилиновата анимация – още по-смел полет на въображението, който и до днес се използва много често в киното.

Най-хубавото е, че детето дори не осъзнава, че научава по този начин толкова много неща, то просто играе и се забавлява. Именно затова обучението с пластилин е заложено отдавна и в образователната система.

Какво трябва да знаем, когато купуваме пластилин?

За да си играе безопасно с пластилин, детето трябва да е навършило минимум 3-годишна възраст, най-вече поради риска от поглъщане. Някои марки нарочно влагат в пластилина съставки, които да го направят твърде солен или неприятен на вкус за допълнителна сигурност, че няма да го похапнат.

Но ако пластилинът съдържа вредни съставки, той може да бъде опасен дори ако малчуганът е достатъчно благоразумен да не го поглъща. Детската кожа е тънка и нежна и поради това – твърде пропусклива за всичко, което се докосва до нея. Именно поради тази причина най-важното при избора е това да подберем подходящата марка, която не съдържа вредни и токсични вещества. За щастие, повечето производители и търговци вече са в час с последните тенденции и предоставят екологично чист и напълно безвреден за вашето дете пластилин.

В детския онлайн магазин Kidso.bg ще намерите пластилин, съобразен с всички стандарти за качество и безопасност на Европейския съюз.

Някои полезни съвети

  • Изберете пластилина, който е поставен в удобна чашка. По този начин няма да се притеснявате, че след като играе с него, детето ви може да го остави на произволно място, като например зад дивана.
  • Осведомете се от указанията на опаковката дали има риск пластилинът, който възнамерявате да закупите, ще изсъхне веднага след едно или две ползвания. Едно време това беше едно от основните му свойства – отваряхме пластилина само когато бяхме сигурни, че наистина много ни се играе, защото после неизменно трябваше да иде на боклука.

Днес вече има множество марки пластилин, които могат да бъдат използвани многократно и стига да не ги замърси, детето може да се радва на ярките цветове и забавните фигурки наистина дълго време.

  • Наред с пластилина, бихте могли да си набавите и комплект формички, с които да изработват малките най-различни фигурки.

  • Ако детето ви има истински скулпторски талант, помогнете му да запази своите прекрасни фигурки от пластилин. Има специални марки, които са по-глинени като състав и от тях могат да се изработват трайни произведения на детското изкуство. Ако използвате обикновен пластилин за изработката, можете да го обработите после с лак, за да може малкото да му се радва.
Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече