сряда, юни 16, 2021

По-малък ли е вирусният товар при асимптомните деца с COVID-19

Въпросът изникна, след като проучване, публикувано в списание „Journal of Clinical Microbiology“, върху малките пациенти от 9 педиатрични болници, разкри, че повечето от тях с потвърдена диагноза COVID-19 са със сравнително ниски нива на вирусен товар, в сравнение с останалите заразени. Авторите предупреждават, че все още не са изяснени причините и ще бъдат необходими допълнителни проучвания.

По-късно ли са тествани асимптомните деца с коронавирусна инфекция?

Дали вирусният им товар е бил по-висок в началото на заболяването?

Ако бяха тествани на по-ранен етап, дали вирусният им товар щеше да е близък до този на симптомните деца?

Или просто асимптомните пациенти са с по-малък товар от останалите? Ако е така, как по-ниският вирусен товар влияе на риска от заразяване?

Учените търсят отговори на всички тези въпроси, за да си изяснят ефекта от коронавируса върху детското здраве.

Авторът на проучването Лари Кочиоуек, доктор по медицина и експерт по детски инфекциозни болести в педиатрична болница “Ann & Robert H. Lurie“, разказва: „Макар откритията да дават надежда, че поне асимптомните деца с COVID-19, които ходят на училище, не разпространяват толкова сериозно заразата, въпросите пред нас означават само едно – мерките за ограничаване разпространението на вируса не трябва да се пренебрегват. Децата все пак трябва да носят предпазни маски, да поддържат социална дистанция и да мият редовно ръцете си. На този етап от изследването не можем да бъдем категорични кои деца са по-силно заразни, защото във всяка възрастова група, която сме тествали, има асимптомни и с по-висок вирусен товар. Но дори и те се оказват с по-нисък вирусен товар от децата с изявени симптоми.“

Изчисленията на учените
В изследването участват 339 асимптомни деца на възраст между 0 и 17 години, групирани по възраст. Всички са с положителен PCR тест за коронавирус, извършен в девет педиатрични болници в САЩ и Канада. За да може да обедини резултатите от PCR тестовете, екипът коригира стойностите на прага цикли на амплификация (CT), като доближава всяка от тях до медианата на CT на симптомно заразено дете за съответното болнично заведение. Също така експертите ги конвертират в изчислен вирусен товар (copies/mL). За първи път фокусът в изследване е насочен към задълбочен анализ на вирусния товар на SARS-CoV-2 при асимптомните деца.

При асимптомните малки пациенти с диабет и/ или скорошен контакт с друг заразен с коронавирус, както и настанените в болница само за наблюдение, изчисленият риск от попадане в квартила с най-висок вирусен товар е много по-голям. Авторите отбелязват, че времевият промеждутък от заразяването до тестването влияе на вирусния товар при асимптомните деца. Те отново подчертават, че дори децата без симптоми с най-висок вирусен товар, са с медиани значително по-ниски от тези при симптомните заболели.

Според Нира Полок, член на екипа, доктор по медицина и заместник-директор по медицинските въпроси към Диагностичната лаборатория за инфекциозни болести в Бостънската педиатрична болница, следващата стъпка е да се изчисли максималната стойност на вирусен товар при асимптомните деца с COVID-19. Възможно е по времето на провеждане на теста пиковата стойност вече да е отминала или по принцип те да са с по-нисък вирусен товар.

Авторите изтъкват, че нивата на коронавируса в организма на асимптомните деца в повечето случаи са по-ниски от нивата, които обикновените бързи тестове могат да отчетат.

Бързите антиген тестове са с по-ниска чувствителност от PCR тестовете
Д-р Полок пояснява още: „Важно е да споменем, че бързите антиген тестове са по-малко чувствителни от PCR тестовете, използвани в болниците. Много от асимптомните деца в проучването биха били с негативен резултат при използване на такава диагностика.

Възнамеряваме да алармираме обществото и специалистите за ниската чувствителност на бързите антиген тестове и риска, който те крият за малките пациенти. Паралелно с това, ние продължаваме да изследваме спецификата на вирусния товар при децата без симптоми, и по-конкретно пиковите му стойности в ранния етап от заразяването.“

Проучването на педиатричната болница „Ann & Robert H. Lurie“ в Чикаго е проведено със сътрудничеството на екип от Изследователския детски институт „Stanley Manne.“ Учените там имат една основна цел – подобряване на детското здраве и въвеждането на иновативни и ефективни подходи за лечението на деца. Организацията е на едно от челните места в САЩ сред националните педиатрични болници според списанието „U.S. News & World Report.“ 

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече