неделя, октомври 24, 2021

Подполковникът от НСО, организирал убийство, остава в ареста. Кой е той?

Подполковникът от НСО, сочен за организатор на поръчковото убийство на Станка Марангозова, е Борис Иванов. Той остава в ареста. Решението е на Софийския военен съд. Това съобщава БНТ.

Делото е гледано тази нощ, сред като снощи от прокуратурата са внесли искане за опредеряне на най-тежката мярка „задържане под стража“.

В ареста остава и физическият извършител на убийството на Марангозова. Той е Петър Костов, според 24 часа.

Обвиненият като помагач – Георги е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Прокуратурата счита, че подполковник от НСО е основната фигура в поръчково убийство.

Кой е подполковник Борис Иванов?

Борис Иванов – опитен офицер от Националната служба за охрана, се оказа важен детайл в схема за разчистване на сметки чрез убийства и вероятен бизнес с разследвания, досъдебни производства и присъди, пише 24 часа.

Подполковникът с над 10-годишен стаж, е охранявал десетки масови прояви като т.нар. външен периметър, който пази партийни лидери, президенти, премиери, министри, чуждестранни делегации, когато те са на публични събития.

Затова и офицерът имал специални умения за работа с взривни устройства и техника за подслушване и проследяване. Източник от НСО изреди имената на много политици, чийто живот е бил пазен от Борис Иванов. За кратко преди време той е охранявал заплашения с убийство почетен лидер на ДПС Ахмед Доган.

Преди НСО Борис Иванов трупа опит в Криминална полиция в София.

Според прокуратурата, въпросният подполковник е ръководил и играл логистична роля в организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания, както и поръчкови убийства. Групата е действала от януари 2019 година до май 2020 година.

Отделно, говорителят на прокуратурата Сийка Милева заяви, че според държавното обвинение подполковникът поддържал близки връзки с магистрати и политици, „вероятно членуващи в една и съща масонска ложа“. С тях той обменял документи, включително преписки и досъдебни производства. Заради това държавното обвинение разследва и дали няма търговия с влияние от страна на съдии, прокурори и политици.

При убийството на Станка Марангозова, той е изпълнявал поръчка на недоволен от приходите си неин клиент, пише изданието. Според БНТ и 24 часа това е Иво Масларов.

Масларов на Борис Иванов бележка, на която били написани името на мишената, марката на колата ѝ, цветът, както и регистрационният номер.

В колата, с която Борис ходел на работа, разследващите намерили техника за подслушване. GPS бил монтиран и на пежото на Станка Марангозова. В деня на убийството маршрутът на жената бил следен в реално време.

Иванов организирал подчинените си от бандата. За изпълнението на поръчката убиецът Петър и помагачът му Георги си поделили 50 000 лева

Двамата получили мотор, закупен през интернет, с променен външен вид, с който трябвало убиецът да засече жертвата.

Убийството на Марангозова било планирано до такава степен, че мотористът имал предварително ясен маршрут, по който да се оттегли. Целта била да стигне до язовира край Чепинци. Там изхвърлил мотора, а при оглед в сряда криминалистите го открили.

Поръчителят Иво Масларов не е арестуван и е обявен за издирване от Интерпол. Напуснал е България през март. Обвинен е задочно.

Физическият извършител на поръчковото убийство е арестуван през 2017 г. за изнасилване и отвличане. Делото е в съдебна фаза. Той е осъждан, лежал е в затвора. Там се запознал и с помагача си Георги.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече