събота, юли 2, 2022

Пожарникари излязоха на протест пред Министерския съвет

Стотици пожарникари се събраха днес на протест пред сградата на Министерския съвет в София. Събитието бе организирано от синдикат „Огнеборец“ с искания да бъда отделени пари от бюджета, с които да се компенсират изоставащите заплати. Искането е те да нараснат с 20%, а допълнителни 100 млн. лева да бъдат отпуснати в новия бюджет за капиталови разходи. Освен това от синдиката искат яснота, ако при евентуални реформи в МВР пожарната и телефон 112 бъдат извадени от министерството в отделна агенция.

Представители на синдикат „Огнеборец“ се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет. След като никой не ги прие, те залепиха документа на входа на сградата. Изразиха надежда другата седмица да се проведе среща с премиера Кирил Петков.

Протестиращите пожарникари и спасители направиха шествие центъра на София и стигнаха до министерството на финансите, за да изразят и там недоволството си.

Междувременно от КНСБ подкрепиха протеста им. В декларация, изпратена до медиите, се изразява подкрепа за искането на пожарникарите за достоен труд и справедливи доходи. От КНСБ определят като справедливо искането на огнеборците за ръст на възнагражденията с 20 процента в проекта за бюджет на МВР за 2022 г., както и подкрепят искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР.

„Поради тази причина настояваме за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10% процента, а за работещите „на терен“ с 15 процента. Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 г. инфлацията е 9,1 процента спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година“, пише още в декларацията на КНСБ, подписана от президента Пламен Димитров.

Източник: OffNews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече