четвъртък, януари 21, 2021

Препарати против бълхи от природни средства

Когато животните ни или не се окажем преносители на бълхи, положението не е неспасяемо

Бълхите са особено неприятни насекоми, които могат да ни сполетят на неочаквани места. Мнозина считат, че само животните са преносители, а всъщност това се отнася и за хората.

Ако имате домашен любимец и той рядко се сблъсква с околния свят, вероятно сте застраховани от този род вредители. Но кучетата ежедневно излизат на разходка и винаги могат да ви донесат изненадващи гости у дома.

Положението в никакъв случай не е неспасяемо, особено като се има предвид, че професионалните фирми са винаги насреща, за да реагират при нужда. Докато създадете необходимата организация за пръскане, бихте могли да опитате и с някои природни средства.

Препарати против бълхи с продукти от бита

Третирайте първо кучето си, за да не продължават да се развъждат, скрити в козината му. Можете да го натъркате с чесън и оцет, за предпочитане от ябълки. Добавете оцет и към водата му за пиене, защото така бълхите ще усетят киселинната среда и ще се откажат да „зимуват“ върху него.

Котките обаче не биха одобрили идеята, затова не слагайте оцет във водата им. Можете да ги напръскате или изкъпете с такава отвара, ще постигнете същия ефект.

Бълхите из къщата бихте могли да прогоните с известни усилия, но първо трябва да приберете килимите и да ги изперете. Ако не се доверите на автомивка, при почистването използвайте максимално гореща вода. След като изсъхнат, ги върнете обратно на мястото им, но ги поръсете с голямо количество сол. Нека тя да остане в продължение на ден, след което бълхите със сигурност ще загинат. За да ликвидирате и лаврите, трябва да повторите процедурата на всеки 2-3 дни.

Със солена вода се измиват и останалите повърхности в жилището.

Същият успех би имала и смес от евкалипт със зехтин, стига да имате достъп до листа от растението или етерично масло от тях. Капвате от нея във вода, перете и пръскате текстилните елементи в апартамента. Пазете животните, защото тя може да им навреди.

Друг вариант за действие по спешност е да изстискате 4-5 лимона в около 2 литра вода и да миете с този разтвор подовите настилки.

На двора може да противодействайте като добавите към пръстта ситен чакъл, което създава дискомфорт при увеличаването на популацията на бълхите.

Важно е да знаете, че тези вредители обичат топлото време. Веднъж влезли в дома ви, те няма да спрат да се въдят, даже и при зимни условия, затова трябва задължително да вземете мерки срещу тях.

Източник: Vrediteli.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече