четвъртък, юли 2, 2020

Президентът налага вето върху Закона за извънредното положение

„Налагам вето върху част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение“, каза президентът Румен Радев в специално изявление пред журналисти.

„Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдие към безконтролно упражняване на властт. Липсата на кадри и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза“, каза държавният глава.

Според него възможностите на нашия бюджет са по-скромни в сравнение с европейските, но нуждите на българите са по-големи.

„Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“, каза още Радев и се обърна към кабинета да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

„Спекулата с най-необходимото – дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото. Срещу спекулата трябва да има безпощадни мерки, но така предложеният модел на практика прави невъзможен вноса на лекарства и продукти. Споделям убеждението, че в момент на тежки изпитания са длъжни да помагат на обществото. Но когато им се вменяват функции за употреба на сила, трябва да се търси максимален консенсус, за да се избегне риска от злоупотреба“, каза още Радев и обърна внимание, че някак си е игнорирана ролята на върховния главнокомандващ.

„Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава“, каза Радев.

По-рано днес бизнесът поиска президентът да наложи вето на закона за извънредното положение, приет в петък. Причините – според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) фиксирането на цени на средни стойности за последните три месеца преди въвеждането на извънредно положение ще има тежки последици за българската икономика. Според работодателите държавата се връща към централизирана икономика и може да се стигне до дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция и фалити.

Това ще е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    Правителството трябва спешно да обсъди факта,че много българи /и техните семейства/неработещи поради кризата , но теглещи пари ще абеднеят , фалират или ще стигнат в даден момент да нямат пари какво да ядат.Защото тази криза най-вероятно няма да продължи 4-5 месеца както в Китай ,а може да има и втора вълна.Правителството трябва спешно да се ангажира с разкриване на нови работни места и наемане на работа на безработните. Трябва да се,, отключат ,,обществените поръчки,транспортни , строителни ,ремонтни и др. дейности и да се ангажират безработните в такива дейности,с което ще се гарантират доходи ,спокойствие и стабилност.Трябва фирмите да бъдат стимулиране за разширяване на производството и наемане на нови служители.Работните места трябва да се обявяват и съобщават на всеуслушание.Във всички градове и курортите включително могат да се реализират проекти,които да включат безработните.,защото кризата няма да мине за 4-5 месеца както в Китай,а е възможна и втора вълна

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече