сряда, май 27, 2020

Президентът: Станишев допуска грешките на Виденов. Разчита много на съветниците си

Президентът критикува премиера Станишев затова, че е назначил свои съветници в бордове на предприятия. По думите му тази практика напомня „лошият опит“ на бившия премиер Жан Виденов, който загубил много, именно защото разчитал само на съветниците си.

Георги Първанов коментира излязлата информация, според която премиерският съветник Ивайло Данаилов е станал шеф на борда на „Мини Марица-изток“. Той определи като сериозна политическа грешка назначаването на съветници на министър-председателя в бордове на предприятия.

„Лошо е, когато съветниците подменят легитимните механизми за формирането на политиката и реализацията на управлението. Лошо е, когато се разчита на група хора, чиято единствена цел е да докажат, че си много велик и че има много врагове около теб, които едва ли не те заплашват с политическо убийство“, заявява в интервю за в-к “Труд” Георги Първанов. По думите му е “много лошо, когато се разчита на група хора, която единствена цел е да докажат, че си много велик и че има много врагове около теб, които едва ли не те заплашват с политическо убийство. Целта е да се капсулира съответният лидер. Така е по-лесно манипулируем”.

“Назначенията на премиерски съветници в бордове идват буквално след станалия тежък скандал с необявените доходи на заместник-министри и други чиновници, участници в бордове. Вместо тази практика да се изчисти. Сега да се назначават премиерски съветници за мен е необяснимо и недалновидно”, заявява държавният глава.

Първанов демонстрира отчуждаване с БСП

В интервюто си за в-к Труд, президентът на няколко пъти прави паралел между управлението на партията сега и по негово време. Той припомня, своите заслуги като партиен лидер за промяната в БСП и налагането на евроатлантическата ориентация.

Относно изказването на члена на изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов, че Първанов след приключване на мандата си трябва да се върне в Института по история и да се занимава с научна дейност Първанов заявява:

“Някой дърпа дявола за опашката. За разлика от мнозина аз мога да се върна в науката и ще се чувствам уютно там. Не съм венчан за политиката, но това не е добър тон. Обявил съм, че на “Позитано” няма да се върна и държа на думата си. за добро или лошо, всички планове, стратегии и перспективи на социалистическата партия трябва да се правят без да бъда включван в тях.”.

Макар и без конкретно да отправи обвинения, президентът критикува поведението на управляващите относно критиките от страна на Брюксел. Първанов заявява, че не одобрява позицията на БСП, че голяма част от проблемите от страна на ЕС идват заради оплакванията на опозицията.

“Не мисля, че управляващите имат право да си обясняват оценките на Брюксел с поведението на опозицията. Трябва по-малко високомерие и по-голяма ефективност в комуникациите с Брюксел. Някои решиха, че с влизането в ЕС ние сме постигнали всичките си цели и се главозамаяха”, категоричен е президентът.

Първанов демонстрира сближаване с Бойко Борисов

Обвиненията от страна на управляващите относно това, че опозицията злепоставя България в Брюксел бяха насочени именно срещу партията на Бойко Борисов ГЕРБ. Тя има най-много представители в Европейския парламент от опозиционните партии.

В интервюто Първанов на няколко пъти говори за Борисов и себе си. “На футболни срещи при, които с Бойко Борисов сме били в един отбор обикновено сме побеждавали. Президентът обаче допълва: “Не знам кой насила иска да ни събере в политиката”.

Първанов сравнява себе си с Борисов и когато говори за качеството на политическия дебат. Той призова когато има дебат партийните лидери да излизат и директно да казват позициите си, а не да правят това индиректно и чрез поставени лица.

Коментарът му бе в контекста на критиките, които отправи към него и Бойко Борисов политолога Стефан Гамизов.

Гамизов бе заявил по-рано, че двамата са недемократични политици. По думите му  в момента в българската политика има два лагера. Единият на Станишев и десните сили, а от другият на – Първанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и „Атака“. Първите са демократични, а вторите не.

Бойко Борисов: Не искам конфронтация с президента. Ще работим заедно

Междувременно Бойко Борисов заяви в ефира на бТВ, че се старае да не влиза в конфликти с държавния глава, защото до края на президентския мандат има три години и ако ГЕРБ спечели парламентарните избори, ще трябва да работи с него.

Иван Костов: Първанов хвърля мостове към Бойко Борисов

“Президентът Георги Първанов на три – четири пъти говори за себе си и Бойко Борисов. Трябва да останем всички с впечатление, че те са някакъв печеливш екип. Това заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов.

„ГЕРБ трябва да реши отношението си към основния конструктор и пазител на тройната коалиция, какъвто е Георги Първанов. Докато ГЕРБ поддържа тези мостове в изправност към Георги Първанов, не може да има истинска дискусия дори с тях. Десницата не се нуждае от мостове към Първанов.

Иван Сотиров: Между премиера и президента има сблъсък на олигархични интереси

В интервю за Агенция “Фокус”, депутатът от ОДС Иван Сотиров заяви, че има сблъсък на олигархичните обкръжения около президента и около премиера. По думите му двамата нямат куража да поставят пряко нещата, затова го правят чрез маневри и активират определени фигури, за да се нанасят удари.

„Напрежението се изостря, защото явно президентът недвусмислено предявява аспирации да участва в разпределението на политическите сфери на влияние – нещо, което не кореспондира с неговите функции и правомощия”, коментира още народният представител.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече