петък, септември 25, 2020

Проблемът на България е, че изнасяме труд, а не продукти

Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК, „В развитие“, Bloomberg tv.

Мащабно проучване на Българската стопанска камара (БСК) показва, че България бележи добър прогрес в износа на стоки и услуги през 2018 г., но все пак не се развива с темповете, както го правят някои конкуренти на страната ни. По повод самото изследване в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова гостува главният директор на „Външноикономическо сътрудничество“ в БСК Веселин Илиев.

„Електрониката и електротехниката се представят най-добре в износа от България. 3,615 млн. долара е износът ни за 2018 г. Лошото е, че голяма част от фирмите ни работят за външни производители, а не до директни клиенти“.

Най-големите клиенти на България са страни като Германия, Франция, Италия, Тайланд, Виетнам и Индонезия, що се отнася до износа на електроника и електротехника, коментира Илиев.

„Основните пречки пред предприемачите за намиране на правилната ниша са различните регулации, отношението на чиновничеството и липсата на концепция за клиента“.

Проблемът на страната ни е, че разчита на клиенти, които възлагат дадена задача на родния производител, след което те на свой ред изработват и продават завършен продукт, казва още директорът в БСК. Той дава пример с износа на катоден и аноден мед, където имаме отлични условия за изработка на кабели, но не се възползваме от тях.

Източник: Bia-bg.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече