неделя, октомври 24, 2021

Проф. Балтов: Никой да не си мисли, че ще мине само с две дози ваксина срещу COVID-19

Със сигурност ще има трета доза ваксина срещу COVID-19. Никой не трябва да си мисли, че ще мине само с 2 дози, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред Нова ТВ.

„Ефективността на еднодозовата ваксина е по-ниска отколкото на РНК ваксините“, предупреди той и посъветва хората да избират ваксини с 2 дози. „Ще трябва да помислим и за доза, която да се слага веднъж годишно“, допълни Балтов. 

Той обясни, че преболедувалите е добре да помислят след около 5-6 месеца за ваксиниране. А онези, които вече са ваксинирани с 2 дози, след около 1 година трябва да помислят за трета доза.

„Няма какво да се лъжем, тази пандемия няма да свърши до края на годината. Ще продължи и следващата. Няма да е с толкова жертви, но със сигурност ще продължи“, заяви проф. Балтов.

Щабът беше създаден заради извънредната епидемиологична обстановка. Той имаше изключително важни функции. Макар и да минаха 14 месеца от тогава, хората позабравиха или искат да забравят какво беше. Всички смятат, че едва ли не не е имало нужда от него“, смята Балтов.

Реално според мен щаб в момента няма. Ако някой иска да го има, трябва да го заявят. Това е решение на новия Министерски съвет”, каза още проф. Балтов. „Никога не сме казали, че няма да съдействаме. Но все пак сме ръководители на болници, гледаме си и нашата работа“, категоричен е той.

Проф. Балтов коментира и състоянието на икономиста Владимир Каролев, който пострада след падане в Пирин на 10 май. От думите на шефа на „Пирогов“ стана ясно, че състояние на Каролев продължава да е тежко и да е с опасност за живота. „Освен черепно-мозъчна травма, има травми на гърдите, засегнати коремни органи, тъпи травми по цялото тяло, леки измръзвания“, обясни той. 

Икономистът изчезна в Пирин на 10 май, като след 12-часово издирване той е бил открит в района на връх Тодорка, около Жабешкото езеро.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече