сряда, август 12, 2020

Проф. Николай Овчаров откри останки от граф Дракула край Свищов

Топ археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост Калето

Само девет дни след старта на археологическите проучвания на средновековната крепост „Калето“ в Свищов, проф. Николай Овчаров съобщи, че са открити първите уникални находки от обсадата на Граф Дракула през 1461 година, доказващи неговото пребиваване в крепостта. Изключителен интерес представлява и откритият частичен надпис на I Италийски легион. Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост Калето. Според него намерените артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Граф Дракула през 15 век и доказват неговото пребиваване именно в тази крепост, стана ясно от репортаж на мястото по Нова тв.

След две седмици разкопки професор Овчаров разкрива пред Нова: “Много артефакти открихме. Има надпис от късноримския период от 4 век, от 13-14 век монети на византийски императори и от Османския период. Намерени са малки гюленца, за които сме сигурни, че са от Дракула.

Още в края на 14-ти век българският свищовски управител е бил един от хората, които се съпротивляват до последно за крепостта. Намерено е писмо на Влад Цепеш до унгарския крал, в което той се хвали, че при обсадата и превземането на крепостта са избити около 410 турци. По неговия стил, част от тях са били на колове. Вероятно през тая зима на 1461-62 година, това му е било обиталището. Изследваме дали има наследници тук в Свищов. Легендата,че имал тук жена е от съвременна интерпретация. Но е факт, че е бил тук.”, разкри професорът.

Източник: Novavarna.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече