сряда, август 12, 2020

Проф. Тодор Кантарджиев- критичен, забавен, но знае как най-добре да се пазим от коронавируса

Проф. Тодор Кантарджиев е заместник-началник на Националния оперативен щаб, който съставя най-точните препоръки за предпазване от коронавируса, наблюдава пандемията, анализира, консултира правителството и изследва заразените.

Често се кара на журналистите за някой неуместен въпрос, колегите му го определят като строг, но справедлив.

Професорът е лекар с три специалности-микробиология, епидемиология и имунология.

От вече 8 години той е началник на Националния център по заразни и паразитни  болести, председател на Българската асоциация по микробиология, отскоро е и зам.-шеф и на Щаба за коронавируса. От 1995 година е национален консултант  по микробиология.

Завършил е Медицинския университет – София, има специалности по имунология и  епидемиология на инфекциозните болести. Магистър е по здравен мениджмънт.

Започва кариерата си като лекар в град Белово, а след това е научен сътрудник във Военномедицинска академия.

Специализира в Германия и Великобритания.

Малко хора знаят, че всъщност основната му страст в медицината е микологията, като той изучава основно гъбите в човешкия организъм – именно той въвежда това ново направление в микробиологията.

Проф. д-р Кантарджиев е член на управителните съвети на Европейската конфедерация по медицинска микология и на Балканското дружество по микробиология, член на микологичните дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, на Американското дружество по микробиология и на Европейското дружество по клинична микробиология и заразни болести.

Проф. Кантарджиев, заедно с неговия екип от специалисти, въвеждат антибиотичната политика в държавата на научна основа според европейските изисквания. Според него консумацията на антибиотици е един от проблемите на здравеопазването. От 1997 година се занимава с проблемите, свързани с антибиотичната резистентност.

Знае какви антибиотици се ползват в страната. След много преговори и информиране на лекарите, въвежда практиката да не се изписват антибиотици за всичко, а само след изследвания, които показват бактериална инфекция.

Проф. Кантарджиев е открил какви са микробите в болниците, които причиняват най-честите инфекции и на какви антибиотици са чувствителни. Казва, че това е едно от направленията в работата му.

Не иска да се хвали с постиженията си и често споменава, че не е бил сам в  откритията си, и че зад него седи цял екип от професионалисти. Твърди, че човек трябва да е скромен, иначе съдбата може да му изиграе шега и да стане смешен.

Проф. Кантарджиев определя себе си като скромен човек, който обича семейството си.

Има много силна връзка със своя син – д-р Весел Кантарджиев, който също е лекар –дерматолог, и се гордее с него.

Има куче и може би затова тази сутрин роди поредна крилата фраза: „Кучетата са невинни!“, по отношение на разпространението на коронавируса.

Само той си позволява да прогнозира кога ще настъпи пика на заразата. Обяснява като на децата почти всеки ден как се мият ръцете, колко дълго лети коронавируса, къде живее най-дълго и как мутира.

Той говори на достъпен език и за всички е експертът, който искат да чуят и да му вярват в положение на пандемия.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече