четвъртък, октомври 21, 2021

Проф. Витанов: Сценариите при липса на нови щамове са два

Математикът проф. Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас за по време на празниците.

“Обстановката е спокойна, но това се очакваше. Базовото репродуктивно число тази сутрин е 0.942, обхватът на заразата се свива бавно, броят на активните случаи намалява, здравната система полека се разтоварва. Важното е базовото репродуктивно число да е под 1. Очаква се тази тенденция да се запази и през тази седмица”, написа експертът в личния си Фейсбук профил.

“Ваксинацията напредва, днес размерът на щита е 34.9%. Това включва срещналите се с вируса по наши оценки плюс ваксинираните. Ако вземем официалната оценка на регистрираните случаи и добавим ваксинираните, получаваме индикатор, който ще наричам оттук нататък ядро на щита. Ядрото на щита днес е 17.5%. Очакванията са до края на май щитът да надмине 45%, а ядрото му да гони 30 %, което ще е добре”, съобщи той.

Витанов прогнозира, че “след празниците веднага ще се види какво е ставало по празниците”.

Сценариите при липса на нови щамове са два: продължаваме надолу и вълната продължава да отшумява, или, ако не сме внимавали по празниците – леко повишение на броя на случаите, което може да бъде поставено под контрол до края на май (ако има от кого да бъде поставено под контрол), прогнозира Витанов.

“Ако налети по-заразен щам, ще видим как влияе той на българското население е ще изчислим сценариите. Нов щам не налита, вълната отшумява, празниците са спокойни. Тъй, че празнувайте спокойно и се пазете”, написа той в заключение.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече