четвъртък, юни 4, 2020

Протест на празника на МВР (обзор)

Навръх професионалния си празник десетки служители на МВР се събраха пред сградата на Министерски съвет на протест за по-високо заплащане на нощния труд. Протестът е под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“. Исканията на полицаите са за сериозно увеличаване на допълнителното възнаграждение за нощен труд, което в момента е 0,25 лв. на час. Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши на 2,50 лв.

Председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов посочи, че протестът е за увеличение на възнагражденията както на полицаи, така и на пожарникари и надзиратели в затворите. „Тук сме да защитаваме граждански права и да застъпим гражданска позиция“, заяви той. Попов припомни, че и вътрешният министър, и премиерът са полагали нощен труд и знаят за какво става въпрос.

По-рано пред националното радио министър Младен Маринов коментира, че подкрепя исканията на недоволните служители, но всичко е въпрос на финансови възможности. „Така че мисля за следващия бюджет и във връзка с обещаното увеличение на заплатите, да направим възможност това увеличение да бъде разпределено и да се покрият разходите за нощен труд“, заяви вътрешният министър. Той припомни, че в рамките на 2 – 2,5 години няколко пъти е имало увеличение на заплатите. „Разглеждам нощния труд като поспецифична дейност и правя всичко възможно да постигнем съгласие по отношение на размера“, обяви Маринов.

В днешния ден се навършиха 140 години от създаване на ведомството. Пред паметника на Незнайния воин Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи празничен водосвет. В официалното си слово Младен Маринов изтъкна, че полицаите и служителите на сигурността са гръбнакът на обществото. Според него МВР съхранява традициите за дълг и работа в служба на обществото. Министърът посочи, че в ежедневната си работа служителите се срещат с доста проблеми, които изправят на изпитания тяхната психика, професионализъм и морал. „Не можем и не бива да забравяме саможертвата на загиналите ни колеги. Затова свеждаме глави пред паметта им. Подкрепяме и винаги ще подкрепяме техните деца през нелекия житейски път“, подчерта вътрешният министър.

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече