петък, септември 17, 2021

Радев на Шипка: С вашето присъствие тук, помагате на днешните поколения да вземат изпита си по история, морал и демокрация

Държавният глава Румен Радев отдаде почит на загиналите за свободата на България, поднасяйки венци и цветя на паметника на връх Шипка, съобщава БНТ.

„Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет. Но българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрани, затова отново са тук“. Този лаконичен коментар направи президентът по повод отмяната на днешните тържества навръх Шипка заради пандемията.

Очаквали ли сте, че някой някога ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте някой да посегне на правото ви да се поклоните през онези, на които дължим свободата си? Така започна речта си на връх Шипка президентът Румен Радев.

С вашето присъствие тук, помагате на днешните поколения да вземат изпита си по история, по морал, по демокрация, каза още президентът.

Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас.

Историята е урок, геройствата са вдъхновени, но никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, заяви президентът.

Нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът, завърши изявлението си Радев.

Президентът благодари на всички българи, дошли да изразят почитта си към героите на връх Шипка.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече