сряда, януари 20, 2021

Радев: Не съм търсил контакт с Гешев, не съм вършил нищо нередно (ВИДЕО)

Не съм търсил контакт с главния прокурор Иван Гешев, Конституционният съд е на ход. „Главният прокурор трябва сам да обяви мотивите. Нямам идея за конкретен случай. Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно.“ Така Румен Радев коментира питането на главния прокурор Иван Гешев от 27 януари докъде стига имунитетът на президента, какво е държавна измяна и какво нарушение на Конституцията. Това се случи по време на отчета за третата година от мандата му на президент на Република България.

На 28 януари Гешев даде малко повече информация за това какво стои зад проверката дали държавният глава може да бъде разследван при информация за престъпление, няма официално обявена причина от главния прокурор. По думите му срещу Радев има досъдебно производство, което изисква разследване. По искането му съдиите образуваха първото за годината конституционно дело. Отговорът на Президентството беше лаконичен: Очакваме развитие, защото само Конституционният съд може да тълкува Конституцията.

Вижда ли връзка президентът между предложените от него промени в Конституцията, които засягат и ролята на прокуратурата и искането на главния прокурор? „Моят мотив за Конституционни промени обявих и на откритите консултации в президентството, моят мотив не е насочен срещу прокуратурата, а е за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор иска разглеждане на имунитета на президента. Нямам идея за причините. Главният прокурор трябва да ги обясни. Очаквам Конституционния съд да се ръководи от заложените в Конституцията принципи, ще следя делото. От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има реална среда – в крупните обществени поръчки, а напоследък наблюдаваме и без такива.“ Неговата основна задача е да убеди обществото в ефективността си, а не управляващите, категоричен е президентът Румен Радев. За Конституционните промени съм обявил, че тепърва ще имам срещи с всички институции. Преди да се срещна с партиите ще ги коментирам с тримата големи, в това число и главният прокурор – за неговото виждане за предлаганите промени в Конституцията, обясни още Радев.

Президентът коментира и шпионските скандали с Русия: „България трябва да отстоява твърдо своят суверинитет и да пресича всяка намеса в нейната национална сигурност. Разбира се за всяка такава дейност на службите трябва да има събрани ясни доказателства. Дали е нормално да се търси такава информация… има много тънка граница в дипломацията. Трябва да има ясна граница в дейността на всеки дипломат“. Според Радев трябва да е ясно с каква мотивация действат чуждите дипломати и дали се прекрачва границата за нахлуване в националната сигурност.

„При всички случаи подобни действия не трябва да се превръщат в тв риалити. Ефективността трябва да е водеща пред ефектността.“, категоричен беше президентът.

Как ще повлияе шпионският скандал на отношението ни с Москва? Президентът припомни случаят с напускането на ген. Ангелов, който управляваше ДАНС, но беше принуден да напусне, след огласяването на данни и шумното начало на разследване за това, че е нарушил националната сигурност като е дал достъп на над 800 души до секретна информация. Начина, по който те (обвиненията) се хвърлят гръмко в общественото пространство, няма как да не се отразят на имиджа на България на Запад. Представете си как се чете това в централата в НАТО, коментира Радев. „Мисля, че има две страни в отношенията между България и Русия“, отговори президентът на въпрос на Агенция ТАСС по темата.

„Едната е по чисто дипломатическа линия. Очаквам да има реципрочност на действията, т.е. да има изгонени двама наши дипломати. От друга страна, България и Русия имат обши интереси в региона, които трябва да са стъпили на здрава основа.“ Много ясно формулирах необходимостта от преразглеждане на цените на газ за България при срещата си с руския президент Владимир Путин и той се съгласи на бъдещи преговори, припомни срещата си с него Радев.

„Аз очаквам по-голяма активност и настойчивост на българското правителство. Не е срамно то да настоява за по-ниски цени. Надявам се шпионските скандали да не навредят на енергийните ни планове, защото България вече е вложила значителни средства в строителството на „Балкански поток“.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече