неделя, декември 5, 2021

Ръст в цените на жилищата в няколко големи града у нас: До кога процентите ще вървят нагоре?

България вече влезе в топ 25 в света по увеличаване в цените на жилищата. Кризата, до която доведе пандемията обаче, не попречи на търсенето, а имотите стават все по-скъпи.

Именно жилищата в столицата са поскъпнали най-много за година – средно с 8.8 % към второто тримесечие. Така средната цена за кв. м. в София вече е 1175 евро. Ръстове в цените на жилищата от бранша отчитат и в другите големи градове – Пловдив, Варна и Бургас. В Пловдив цената на жилищата се е вдигнала с 5.00% (1835€ за кв. м.), във Варна с 2,70% (876€ за кв. м.), а Бургас с 1,90% (897€ за кв. м.), информира NOVA.

Така България се нарежда на 25 място в света по ръст в цените на имотите. Средно към средата на 2021-а жилищата у нас са поскъпнали със 7.5 % за година, показва изследване на имотния пазар сред 55 държави в света.

Кои са най-търсените имоти и близо ли сме до пика на пазара на жилища?

Напук на предварителните очаквания, след година на пандемия, търсенето на имоти расте с много бързи скорости. През 2020 г. много хора са отложили покупката на имот, предвид пандемията, а в началото на 2021 г. много от тези хора са взели решение за покупка и това се е отразило в увеличаване на търсенето.

Така въпреки пандемията, цените не падат, а напротив. В София сделките, сключени през 2021 г. са с около 50% повече от тези през 2020 г. и са с между 20-30% повече от 2019 г. В останалите градове са се увеличили с около 20-30% процента.

Най-изразеният ръст на цените е в столицата, а Варна и Бургас наваксват. Търсенето расте, но не и предлагането на нови жилища. Много собственици са оттегли своите оферти, заради вдигането на цените. Засилва се и интересът към жилищата на зелено, като много често има и депозирани жилища още на идеен проект.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече