понеделник, май 23, 2022

Разузнаването на САЩ: Путин ще стане по-непредсказуем, войната може да ескалира

Разузнаването на САЩ смята, че войната на руския президент Владимир Путин в Украйна вероятно ще стане „по-непредсказуема и ескалираща“ през следващите месеци. Това заяви директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс пред Конгреса във вторник.

Тя обрисува мрачна и несигурна картина на следващата фаза на войната, която според нея ще бъде трудна за прогнозиране – отчасти защото „Путин е изправен пред несъответствие между амбициите си и настоящите военни възможности на Русия“.

„Най-малкото смятаме, че това несъответствие ще доведе до период на по-специални решения в Русия както по отношение на вътрешните промени, необходими за поддържане на натиска, така и по отношение на военния конфликт с Украйна и Запада“, каза Хейнс, цитирана от CNN.

„А настоящата тенденция увеличава вероятността президентът Путин да се обърне към по-драстични средства, включително въвеждане на военно положение, преориентиране на промишленото производство или потенциално ескалиращи военни действия, за да освободи ресурсите, необходими за постигане на целите му, когато конфликтът се проточи или ако прецени, че Русия губи в Украйна“, допълни ръководителката на разузнаването във Вашингтон.

Въпреки това разузнаването на САЩ не вярва, че Путин би прибегнал до използване на ядрени оръжия, освен ако не смята, че съществува екзистенциална заплаха за Русия. Според Хейнс руският президент се подготвя за продължителен конфликт и целите му се простират далеч отвъд източния регион Донбас, където в момента са съсредоточени военните му сили.

„Следващият месец от сраженията ще бъде ключов, тъй като Русия се опитва да съживи действията си“, каза Хейнс. „Но дори и да успеят, не сме сигурни, че боевете в Донбас ще сложат ефективен край на войната“.

В краткосрочен план Путин иска да завладее двата източни региона Донецк и Луганск, да задържи контрол над град Херсон и евентуално да разшири „сухопътния мост“ около южната част на страната до Приднестровието – сепаратисткия регион в Молдова, където в момента са разположени руски войски, казва Хейнс.

Но за да достигне до Приднестровието, Путин ще трябва да започне пълна мобилизация в Русия – стъпка, която досега не е предприел.

„Тъй като и Русия, и Украйна смятат, че могат да продължат да постигат напредък във военно отношение, не виждаме път за преговори – поне в краткосрочен план“, каза Хейнс.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече