петък, април 16, 2021

Рискът от цигарите е 100 пъти по-висок спрямо вейпинга

Електронните цигари имат потенциала да намалят заболеваемостта и смъртността, причинени от тютюнопушенето, ако по-голямата част от пушачите преминат на по-малко вредните алтернативи. Вейпингът е сред най-ефективните методи за отказ от тютюнопушенето, показват последните данни във Великобритания. Ако пушачите, които не могат да се откажат, преминат към набавянето на никотин в по-малко вредна форма от горимите цигари, животът на милиони хора по света може да бъде спасен.

Около това мнение се обединиха водещи международни и български експерти –  здравни и научни специалисти и представители на бизнеса на медиен семинар „Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата“, организиран от „Арбилис“. Основният фокус на виртуалното събитие на 25-ти март бяха последните научни изследвания и добри регулаторни практики за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез преминаването към по-малко рискови електронни цигари.

Онлайн семинар събра във виртуално студио водещи международни и български специалисти заедно с близо 100 участници от 20 държави на 4 континента.

Електронните цигари са по-малко вредната алтернатива за пристрастените пушачи – Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ във Филип Морис България


Множество изследвания на различни авторитетни институти и организации по света дават становища, че никотин набавящите продукти са по-малко вредни от тютюнопушенето. Това заяви Вержиния Джевелекова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ във Филип Морис България, която представи последните научни изследвания за електронните цигари и официални становища на регулаторни и здравни агенции.
Това са поне 30 авторитетни заключения през последните 3 години от цял свят – САЩ, Германия, Англия, Дания, Холандия. Само част от цитираните експертни оценки са на организации като СЗО, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), организацията Action on Smoking & Health (ASH), Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England), посочи Джевелекова и обобщи: „Ако пушачите си набавят никотин в по-малко вредна форма от цигарите, животът на милиони хора по света може да бъде спасен.“

Електронните цигари са сред алтернативите на горимите цигарите продукти, съдържащи никотин, който е пристрастяващ. Те не са напълно безрискови, но са с намалена вреда, тъй като не съдържат редица от вредните вещества, налични в цигарения дим. Причината за това е липсата на горене, при което се образува цигарен дим с над 6000 вредни вещества. Електронните цигари  нагряват течност с никотин до 300 градуса, в резултат на което се образува пара с намалени концентрации на вредни вещества до 95%, докато в цигарите тютюнът гори при температури над 600 градуса.

„Вейпингът е признат от мнозина за по-малко вредна алтернатива на пушенето и трябва да стъпим на много строгата регулация и на познания“, заключи тя.

Електронните цигари в България отговарят на най-високите критерии за качество и безопасност – Димитър Гигов и Любомир Серафимов – Българска вейп асоциация

Електронните цигари, които се предлагат на нашия пазар са с изключително високо качество и надеждност. От 2016 година електронните цигари се регулират от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Производителите, вносителите или лицата, които въвеждат на територията на страната от друга държава – членка на Европейския съюз, електронни цигари или контейнери за многократно пълнене, имат задължението да уведомяват Министерството на икономиката за всяко изделие, което пускат на пазара, обясни Димитър Гигов от Българската вейп асоциация. Организацията обединява 5-те най-големи производители и търговци на електронни цигари, представляващи около 50% от пазарния дял на тези продукти.

Въпреки това у нас пазарът на електронни цигари е много малък – около 1%, според последните официални данни от Евробарометър. Част от причините са липсата на добра регулация при въвеждането им на пазара преди 10 години, когато много хора са останали разочаровани от качеството на продуктите тогава.
„Когато се появиха електронните цигари, това не беше мода, но имаше скоро наложена забрана за тютюнопушене на закрити места. Имаше куп продукти, които не ставаха за нищо, защото нямаше регулация. Това доведе до разочарование сред потребителите, понеже част от тях попаднаха на много ниско качество. Това е една от причините потреблението да е толкова малко и към този момент“, обясни Гигов.
Към днешна дата обаче ситуацията е коренно различна, категорични са от Българската вейп асоциация. Всички направени законови промени защитават крайния потребител от некачествени продукти с неясен произход и гарантират, че продуктите отговарят на най-високите критерии за качество и безопасност. Всички вносители и производители се регистрират в Министерството на икономиката. Списъкът е публичен и потребителите могат по всяко едно време да проверят дали дадена фирма има право да извършва подобна дейност.

„Заставайки с името си зад продукта, който предлагат, фирмите дават още една гаранция за неговото качество и безопасност“, обясни още Гигов и посъветва вейпърите да търсят надписите на български език върху тях, на които всички детайли трябва да са упоменати.

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече