събота, октомври 16, 2021

Руската ваксина срещу COVID-19 за деца „Спутник V” ще бъде регистрирана през септември 2021 г.

Ваксината за деца „Спутник V” срещу COVID-19 може да бъде регистрирана до средата на септември 2021 г.

Директорът на Националния изследователски институт „Гамалея“ акад. Александър Гинзбург съобщава, че предстои да изготвят доклад преди разширената втора фаза на клиничните изпитвания и до 15 септември 2021 г. да регистрират ваксината

Ваксината „Спутник V” за деца от 12 до 17 години
Екипът на Института „Гамалея“, създател на първата регистрирана ваксина „Спутник V” я предлага и в два варианта за деца. Предназначената за деца и юноши от 12 до 17 години ваксина срещу COVID-19 не се различава от тази за възрастните. Тя просто е разредена. Два са вариантите, които учените предлагат. Първият е ваксината да бъде разредена 1 към 10, а вторият – 1 към 5.
Клиничните изпитвания на „Спутник V” за деца и юноши започват на 5 юли 2021 г. в Москва. Първата и втора фаза на изследването се провеждат в две детски болници в руската столица и в тях се включват 100 доброволци, които са имунизирани с определените по-ниски дози.

След ваксинацията доброволците остават още три дни в болниците. Те са изолирани в този период, правят им се изследвания.

Изследвания ще им бъдат направени още няколко пъти до края на годината. Тийнейджърите водят и дневник в специално мобилно приложение, в който отбелязват какво е състоянието им, а лекарите постоянно следят здравословното им състояние по телефона.

Още когато първите две фази стартират академик Александър Румянцев, специалист по детска онкология и хематология, подчертава, че не съществува никакъв риск за подрастващите, тъй като те ще бъдат ваксинирани със специално намалена за тях доза от „Спутник V”. Всички деца, които участват в прочуването, нямат противопоказания и усложнения. Това е потвърдено от направените преди имунизацията изследвания и прегледи. И те, и родителите им са дали съгласие за поставянето на ваксината срещу коронавирусната инфекция.

Резултати от първа и втора фаза
Акад. Гинзбург (на снимката) подчертава, че изпитанията са показали, че при поставянето на ваксина, разредена 1 към 10, няма никакви странични ефекти. В същото време имунният отговор при децата е изключително силен и много по-добър от този на възрастните.

Подобна е ситуацията и при поставянето на „Спутник V”, намален в съотношение 1 към 5. Разликата е, че при този обем са отчетени случаи на леко повишаване на температурата на част от доброволците след ваксинация до 37,5 градуса.

Директорът на Центъра „Гамалея“ обяснява, че предстои да изготвят доклад и след това да започнат изпитванията в разширената трета фаза. Идеята е детската ваксина да бъде регистрирана до 15 септември, за да започне имунизацията на учениците. В същото време обаче, признава академик Гинзбург, е напълно възможно да не успеят да започнат имунизацията, ако трябва първо да реализират третата фаза на проучването и едва тогава да регистрират ваксината. В тази фаза се предвижда да бъдат включени 3000 тийнейджъри. „Притеснявам се, че ако има подобно забавяне, това ще се отрази лошо на ситуацията. В момента делта вариантът доминира, а до 15 -20 септември децата, които вече ще бъдат в училище може да имат проблеми с него, а след тях и всички ние“, споделя Александър Гинзбург пред руската преса.

Предстои да започнат изпитания на ваксината срещу COVID-19 и на деца от 6 до 12 години.

Да бъдат или не ваксинирани децата
Въпросът дали тийнейджърите на възраст от 12 до 17 години трябва да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 продължава да бъде дискутиран не само в Русия, но и по света. Има ясно изразени две напълно противоположни мнения. Едното е, че децата не бива да бъдат ваксинирани, тъй като те не само по-рядко се заразяват с вируса на SARS-CoV-2, но при тях заболяването протича по-леко. Другото е свързано с факта, че децата трябва да бъдат имунизирани, за да се прекъсне веригата на заразяване и да бъде овладяна пандемията.

В руското общество дебатите по въпроса не спират. В последните месеци, когато Делта вариантът започна да доминира, голяма част от лекарите и специалистите в сферата на здравеопазването насочват вниманието към нуждата от ваксинация за подрастващите. Д-р Антон Ковалев подчертава, че масовата ваксинация на учениците ще направи обучението в училище безопасно. „Ако тя се случи, то няма да бъде необходимо при разрастването на пандемията да се наложи за пореден път децата да учат дистанционно, а училищата да бъдат затваряни“, казва терапевтът. Той подчертава обаче, че за децата, страдащите от хронични заболявания, ваксината срещу COVID-19 е от жизненоважно значение.

Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече