сряда, януари 19, 2022

Руски учен: Омикрон е краят на пандемията

Разпространи ли се Омикрон в целия свят, това ще е края на тази пандемия.

Това е мнението на професора по вирусология, главен научен сътрудник на Научноизследователския център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Анатолий Алтщайн.

„Най-вероятно това е вирусът, който чакахме от дълго време и който ще бъде адаптиран към хората и няма да причини сериозни последствия за тях. Мисля, че ако наистина се разпространи добре по целия свят, това ще бъде край“, обясни той в интервю за чуждестранни медии, пише Глас Нюз.

Алтщайн добави, че е необходимо да се проучи какъв ефект ще има вирусът върху възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Как може да бъде опасен новият щам, обясни по телевизията Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции на Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина.

„Ако има предимство, нищо няма да ни спаси от него. Ще се разпространи като делта. Ще е въпрос на време и с какъв връх, тоест колко високо ще отиде тази вълна“, заяви той.

Припомняме, че учени от Ботсвана, Южна Африка и Хонконг идентифицираха нов щам на коронавирус, който потенциално може да се превърне в най-опасния вариант.

Вирусът има почти 50 мутации и е наречен B.1.1.529. По-късно е обозначен с гръцката буква „омикрон“.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече