неделя, януари 24, 2021

Само лудите ли могат да бъдат креативни?

Има само една разлика между мен и лудия човек. Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд. Салвадор Дали

Съществува романтичната представа, че психичните заболявания и творчеството се намират в силна връзка, която обществото одобрява и рядко оспорва.

Трябва ли човек да „бъде откачен“, за да бъде креативен? 

Въпреки, че този въпрос интригува множество изследователи и експерти, за сега резултатите са противоречиви. Още преди да започна тази статия, искам да поясня, че по никакъв начин не твърдя, че психичното разстройство е необходимост за творчеството.

Позоваваме се единствено на изследвания.

Творческите хора поначало изглеждат, че са пълни с енергия, макар понякога да са тихи и съсредоточени. Те могат да работят дълги часове с голяма концентрация, проектирайки аура на свежест и ентусиазъм. Това предполага превъзходното им генетично физическо  предимство. Изненадващо е, че много от тях в детските си години са страдали от различни болести. Изглежда, че тяхната енергия е вътрешно генерирана, дължаща се повече на фокусиран ум, отколкото на превъзходството на техните гени.

И все пак, можем ли да търсим връзка между творчеството и психозата?

Да видим..

Глен Гулд бил такъв хипохондрик, че ако човек, с когото разговарял по телефона кихнел, той веднага му затварял слушалката. Известният пианист винаги носел ръкавици, а понякога и по няколко чифта. Отменял 30% от концертите си, след това отново ги планирал и пак ги отменял. Гулд казвал шеговито:

Не ходя по концерти, понякога дори не ходя и на моите.

Да, бил особняк, но в същото време и гениален музикант.

Носел ежедневните си вещи в торба за боклук и дори веднъж бил арестуван, защото властите във Флорида го взели за скитник.

Според Теорията за филтриране на лидерите до върховете на успеха достигат личности с качества, които иначе се смятат за проблематични.

Авторът Гаутама Мукунда оформя модела индивидуални лидери, които той нарича „нефилтрирани лидери„. Те са хора на тоталните крайности.

Нефилтрираните лидери са много по-склонни да имат голямо въздействие.

Те ще се справят изключително добре или крайно зле. Всичко останало произлиза от това.

Мукунда идентифицира тези индивиди, като „правилните хора, на точното място, в точното време, с възможност за да променят своята история.“

Резултатът от неговата теория за филтрация на лидерите гласи, че колкото по-малък опит има даден лидер, толкова е по-голяма перспективата му за въздействие.

Често те са притежатели на уникални качества, които ги отличават от останалите. Тези качества бихме приели за „лоши“, но поради специфичния си контекст се превръщат в положителни.  Ще дадем пример с параноичния стремеж на Чърчил да защити британската държава. Неговите качества са отровата, която при подходящите  обстоятелства действа, като допинг. Мукунда ги нарича „усилватели“.

Това обяснява превръщането на най-големия ви недостатък в най-силната ви страна.

Изследвания показват, че хора страдащи от дефицит на вниманието имат по-изявена творческа природа. Психологът Пол Питърсън е намерил връзка между чувството за хумор, невротизма и психопатията.

Импулсивността е негативна черта, често споменавана заедно със „склонността към насилие“ и „престъпността“, но тя има тясна връзка и с креативността.

Черти, които правят определени хора кошмарни за общуване, могат да ги превърнат в същински реформатори на света.


Според проучванията психопатите, като цяло не се справят добре.

Резултатите от изследване – „Личностните характеристики на хора на изкуството“показали, че хора с най-големи постижения в сферата на творчеството демонстрират по-високи резултати по критерия психоза , отколкото други по-посредствени.

Изследване, публикувано в „Журнал за личностна и социална психология“ също е с доста любопитен резултат, според който в някои от най-успешните американски президенти се отбелязва голямо присъствие на психопатични характеристики.

Често пъти „усилвателите“ привидно изглеждат като положителни качества, тъй като ние не бързаме да съдим успешните хора. Черти като обсесивност се представят, като положителни, когато става дума за човек от лагера на успелите, а е прието като отрицателни за останалите хора. Всички познаваме такива, които печелят от своя перфекционизъм, докато на други просто им викаме „маниаци“.

Да разгледаме стереотипа отговарящ на следните определения:

 • кълбо от енергия;
 • малка нужда от сън;
 • склонност към риск;
 • самоувереност и харизматичност, граничеща с надменност;
 • безгранична амбиция;
 • динамизъм и трескавост

Да, именно това са черти, асоциирани с клиничното състояние, наречено хипомания.

Проучвания, направени от психолога Джон Гартнър, показват, че това не е съвпадение.

Хипоманията създава една непреклонна, еуфорична, импулсивна машина, която устремно се движи към целите си и същевременно запазва съвсем крехка връзка с реалността.

При „усилвателите“ се налага заедно с доброто да бъде прието и лошото.

Изследователи на усилията за намаляване на агресивността при малки момчета, действително довели до повишаване на оценките, но и до по-ниски доходи в живота.

Тези, които продължили да дават израз на импулсите си, след години работели повече, като демонтирали по-голяма продуктивност и печелели с около 3% повече.

В някои случай, най-големите трагедии отключват най-добрите усилватели.

Ейбрахам Линкълн; Ганди; Микеланджело; Марк Твен – кое е общото между тях?

Всички те са загубили родител, преди да навършат 16 години. Списъкът на сираци, постигнали в живота забележителен успех е много по-дълъг.

Няма съмнение, че подобна трагедия внушава на детето чувството, че светът не е безопасно място и ще са нужни много сили, да за оцелее.

Поради уникалността на своята личност и на обстоятелствата, тези деца свръхкомпенсират и превръщат трагедията в гориво за големите си постижения.

И така, стигаме до извода, че при подходящите условия „негативните“ качества биха могли да имат големи предимства.

Но как да ги превърнем в супер сила?

За да отговорим на въпроса, ще се позовем на „Теорията за филтриране на лидерите.“

Според тази теория,стъпките са две основни.

✅ Познавай себе си

Изберете път, който ви носи резултати.

Хората с висока степен на съвестност се справят много добре в училище и в житейските поприща, където имат ясни отговори и ясен път.

Когато обаче няма такива, животът им става особено труден.

👁️‍🗨️ Проучванията показват, че когато тези хора са безработни, спадът на щастието им е със 120% по-голям, от този при не толкова съвестните.

Ако нямат път, който да следват, те се чувстват изгубени.

Ако сте по-скоро аутсайдер, човек на изкуството, нефилтриран лидер, вие ще имате трудност, ако се опитвате да успеете в строго установена формална структура.

Като заглушавате своите усилватели, вие не само ще сте в конфликт със същността си, но и ще бъдете лишени от основните си предимства.

Според един от най-влиятелния мислител в областта на мениджмънта – Питър Дракър, за да имате траен успех в професионалния си живот, който вероятно ще обхваща не едно и две работни места и съвсем различни една от друга кариери, всичко трябва да се сведе до думите на Мукунда:  „Да познавате себе си“.Това означава да сте наясно, кои са вашите силни черти и къде ще бъдете успешни.

За да установите тези силни черти на характера, Дракър препоръчва система, която нарича „Анализ на обратната връзка“.

✍️ Казано просто, когато предприемате нещо, запишете какво очаквате да се случи, а след време отбележете и резултата. С течение на времето ще видите с кое се справяте и с кое – не.

Когато установите дали попадате в категорията на филтрираните или на нефилтрираните лидери и опознаете силните си качества, ще имате огромна преднина пред повечето хора, що се отнася до постигането едновременно на успех и щастие.

Проучвания в сферата на модерната позитивна психология многократно показват, че един от ключовите фактори за щастието е затвърждаването на т.нар. „отличителни качества“.

Според проучване на „Галъп“, колкото повече време прекарвате правейки това, в което ви бива, ви носи по-голямо усещане за щастие и уважение.

✅ Изберете си подходящото езерце

Изберете средата, която е подходяща за вас.

Нефилтрираният лидер, който постига успех в една ситуация, се проваля катастрофално в друга, почти във всички случаи. Прекалено лесно е да си помислите:

Винаги съм успявал, защото самият аз съм успех. От мен зависи и затова ще успея и в тази нова обстановка.

❌Грешка. Успели сте, защото сте попаднали в среда, където вашите пристрастия и наклонности, таланти и способности по някаква случайност са били съгласувани с нещата, които носят успех във въпросната среда. Запомнете това!

И без това сме се нагледали на хора, които успели в една сфера, вярват, че ще бъдат успешни във всичко, с което се захванат. Това не може да е по-далеч от истината!

Запитайте се:

Кои дейности, компании, институции и ситуации ценят това, което ценя аз?

Контекстът засяга всички. Всъщност съвестните отличници, които много ги бива в следването на правилата, често тук се препъват най-много.

В отсъствието на водеща страст и в желанието си да се харесат, те не рядко поемат в грешна посока, а това май е доста скучно, не мислите ли!


Независимо дали се определяте, като филтриран лекар, или див, нефилтриран индивид отдаден на изкуството, проучванията показват, че изборът на вашето си езерце е от огромно значение. Идентифицирайте силните си качества и изберете правилното място, където да ги приложите. Ако обичате да следвате правилата, намерете организация, която да е в съзвучие с отличителните ви качества и дайте пълен напред.

Немските фирми за добър избор 😜

А ако сте от типа на нефилтрираните, бъдете готови да прокарате своя собствена пътека. Рисковано е, но пък за това сте създадени.

Възползвайте се от усилвателите, които ви правят уникални. Има по-голяма вероятност да достигнете висините на успеха и щастието, ако прегърнете своите „недостатъци“.

Ето, че сега имате по-добра представа кои сте и къде ви е мястото 😉

Източник: Lifehack.bg

1 Коментар
 1. Людмил Трифонов казва

  Теорията за креативните психопати е смъртоносно рискова за засегнатото общество.
  Наличието на маниакална компонента, ограниченията и селективността в мисловната дейност поради когнитивен дефицит, мощната целенасоченост поради агресивна компонента – характерни за психозите – създават условия за дългосрочна концентрация върху ограничен и неподреден кръг от проблеми и интереси на пациента. Това води до нестандартни решения, които понякога имат характер на новости и са различават от традиционните, „бетонирани“ в социалната практика и изкуството решения.

  Когато имат реален ефект те се възприемат като творчество, но това са единични, случайни ефекти от психозата и подобни автори се заемат именно тях да натрапват и обясняват – като поддържащи неолибералните шизофрении за .фаворизиране и овластяване на психопатите, поради собствените политически конструкции на именно такива пациенти.

  Подобна практика е недопустима за добре организираното и защитено общество. Защото авторът изброява неколцина пациенти с безобидни и реално приложими решения, но не споменава, че именно такива психопати – поради своята маниакална устременост – могат да достигнат върховете на властта и да създадат смъртоносна заплаха за засегнатото общество и за човечеството изобщо.

  Да си припомним най-близките и фрапиращи случаи “ Хитлер, Сталин, Пол Пот и множество политици и военни началници, довели до кървави погроми и милиони човешки жертви, а в условията на ядрено въоръжаване това крие и рискове за оцелаването на света.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече