петък, юли 1, 2022

Санкции и забрана за влизане в САЩ за Божков, Пеевски и Желязков

Въз основа за закона “Магнитски”, САЩ наложиха санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на всички фирми, с които тримата са свързани. Това обяви Министерство на финансите в Щатите.

Санкционирани са и дружествата, притежавани или контролирани от Пеевски, Божков и Желязков – общо 64 фирми и организации, стана ясно от официално съобщение на американското финансово министерство, разпространено от посолството на САЩ в София. Сред тях са „Евробет“, „Национална Лотария“, фондация „Тракия“ и партията „Българско лято“, свързани с Божков, и „ИНТРЪСТ“ и свързаните с нея фирми на Пеевски, пише “Свободна Европа”.

Освен това Държавният департамент на САЩ обяви забрана за влизане в САЩ на Пеевски, Желязков и още трима бивши държавни служители – Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

„Днешният акт препотвърждава нашия ангажимент в подкрепа на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в изявление. „Държавният департамент ще използва своите правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.“

„Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, каза директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото министерство на САЩ Андреа М. Гаки в изявление.

Санкциите:

Мотивът за санкционирането на Пеевски, Божков и Желязков от американското финансово министерство е „тяхната значителна роля в корупцията в България“, а санкциите са наложени по американския закон „Магнитски“. Той е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят и предвижда блокиране на цялата собственост на нарушителите на територията на САЩ.

„В резултат от днешната мярка се блокира цялата собственост и право на собственост и други собственически права, които се намират в Съединените американски щати или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ“, пише в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Санкциите предвиждат също забрана за транзакции, пренос на стоки и услуги в полза на санкционираните, освен ако няма дадено от специална комисия изрично изключение.

Мерките, наложени от страна на Държавния департамент на САЩ срещу Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов значат, че на тях и на най-близките членове на техните семейства е забранено да влизат в САЩ.

Мотивът на Държавния департамент е участието на петимата в „сериозна корупция“. Санкциите са наложени съгласно Член 7031(c) от Закона за Държавния департамент.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече