вторник, септември 29, 2020

САЩ искат нов ядрен баланс

САЩ смятат, че по въпроса за удължаването на договора за ограничаването на стратегическите настъпателни въоръжения (СНВ-3) трябва Китай да бъде включен в преговорите, а също да се вземат пред вид всички руски ядрени оръжия.

Това даде да се разбере зам. -председателят на Комитета на началник щабовете (КНШ) на американската армия генерал Джон Хайтън в реч в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), предаде БГНЕС.

„Това е много, много важен въпрос, въпрос на сериозни обсъждания, които вървят не само в Пентагона, но и в Белия дом. Бих искал да разкажа за структурата на проблема. Смятам, че договорът е добър документ. Договорът ни дава възможност да разберем руските ядрени сили благодарение на режима на верификация”, изтъкна генералът, цитиран от tass.ru.

Но той продължи, че са налице и редица негативни моменти. „Ядрените въоръжения вече не са двустранен проблем, това е многостранен проблем. Китай развива (въоръжения) по-бързо от всеки друг в света. Затова трябва да обсъдим с Китай какво ще правим. По-добре е да започне по-рано, отколкото късно”, посочи Хайтън. По думите му при отсъствие на преговори, страните могат да се сблъскат с перспективата за конфликт.

Друг проблем на „Стратегическото командване, на страната и света“ е, че редица руски оръжия излизат извън договора, смята генералът. „Това са не само крилатите ракети, торпедата… Това са хиляди ядрени оръжия с малка мощност, които са разположени и не попадат под договора. Трябва да сме уверени, че когато седнем с Русия край масата за преговори, ще говорим за всички ядрени въоръжения”, заяви командващият.

През ноември м.г. Доналд Тръмп заяви, че САЩ биха искали да подпишат с Русия, Китай и може би с още няколко държави ново споразумение в сферата на оръжейния контрол. Предполага се, че той може да замени руско-американския договор СНВ-3. 

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече