петък, юли 1, 2022

САЩ призна Косово. ЕС остава разделен

Американският държавен секретар Кондолиза Райс официално заяви, че САЩ признават независимостта на Косово. Външните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат единодушие. Това означава, че всяка страна поотделно ще решава дали и кога да признава обявената независимост.

Американският президент Джордж Буш заяви, че „народът на Косово е независим“. Държавният секретар Кондолиза Райс, малко-по късно официално призна и държавата.

„Поздравяваме народа на Косово с това историческо събитие”,  заяви г-жа Райс цитирана от АФП.

До този момент е ясно, че Кипър, Испания и Румъния няма да признаят независимостта. Това обаче ще сторят Германия, Франция и Великобритания. Българският външен министър Ивайло Клафин ще предложи на правителството да бъдат установени контакти с Косово.

Часове след като Косово обяви независимост, словенският външен министър, чиято страна председателства съвета на външните министри, заяви, че много от страните от ЕС ще признаят акта.

Френският външен министър Бернар Кушнер заяви, че Франция е взела решение и ще признае независимостта на Косово. Той обясни, че президентът на страната Никола Саркози ще изпрати писмо до косовския президент. Агим Чеку.

Външните министри на Великобритания и Франция призоваха колегите си да признаят най-новата страна в света. По думите на Дейвид Милибанд, Косово е уникален случай и изисква уникална реакция.

“Мисля, че е много важно да дадем сигнал на всички страни от Западните Балкани, че са добре дошли сред нас и ние ги третираме като европейски държави. В този момент е важно ЕС да покаже лидерство и да покаже, че може да осигури мир и стабилност в Косово”, заяви Милибанд.

Въпреки тези думи обаче, не се стигна да общо решение на ЕС за признаване на незавсимостта. На заседанието си външните министри на страните членове решиха, всяка страна да действа както сметне за добре.

След срещата, българският външен министър Ивайло Калфин заяви, че ще предложи на Министерски съвет да се вземе решение за установяване на отношения с властите в Косово. Той уточни, че това ще стане в следващите седмици и ще зависи най-вече от това доколко Косово ще спази поетите ангажименти за придържане към демократичните принципи, децентрализация и спазване на правата на малцинства

ЕС вече изпрати около 2000 полицаи, съдии и цивилни администратори, които да наблюдават властите в Косово и да помогнат на областта да развие административните си институции.

Същевременно руският посланик в ООН заяви на вчерашната среща на Съвета за сигурност, че за страната му обявяването на независимост на Косово е нищожно и не би трябвало да се взима предвид. Той уточни, че за Русия няма промяна и тя ще третира Косово като протекторат на ООН, за чиято съдба трябва да се произнесе Международната общност.

“Докато няма решение на ООН според резолюция 1244, проблемът със статута на Косово няма да бъде решен”, заяви руският дипломат.

Китай също изрази “силни притеснения” относно случващото се на Балканите.

Въпреки протестите на Русия и Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и др. заявиха, че имат готовност да признаят вече бившата сръбска провинция за независима държава. Новите косовски власти вече обявиха, че са разпратили писма до страните по света с молба незабавно да бъдат признати.

Същевременно независимостта бе приета по различен начин в Прищина и Сърбия. Докато албанците празнуваха, сърбите в Белград потрошиха посолството на Словения и САЩ. Властите съобщават за редица ранени.

Засега ситуацията в Косово е сравнително спокойна. Единственият инцидент от вчера е избухването на ръчна граната в сграда, където ще бъдат разположени хора от мисията на ЕС.

Сръбските власти и опозицията от страна на Радикалната партия пък заявиха, че в четвъртък ще организират национален митинг срещу отцепването на Косово.

Каква е българската позиция?

Президентът Първанов заяви днес, че българската позиция, установяването и развитието на евентуални отношения с Косово ще зависи от изводите и оценките за това как косовското ръководство изпълнява реално плана „Ахтисаари“.

Друг фактор според държавния глава ще е свързан и с това как ще се изграждат институциите в Косово, доколко реално ще се спазват човешките права, правата на малцинствата, в това число и на сърбите, и на хората, които имат българско самосъзнание.

България ще оценява и формира отношенията си с Косово на базата на това доколко процесите, които ще се развиват там, ще допринасят за стабилизиране на региона на Балканите.

Думите на президента означават, че България няма да признае веднага независимостта на Косово.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече