неделя, юни 20, 2021

Сатурн и Юпитер ни даряват „Коледна целувка”

На 21 декември Сатурн и Юпитер ще се сближат, те ще бъдат на най-близко разстояние една от друга от времената на Средновековието и това явление в небесната сфера се нарича „Коледна целувка“ (Christmas kiss).

За това разказва в. „Гардиан”.

Тази година любителите на разходка с поглед по небесата ще имат възможността да видят „Коледната целувка“, обрамчена от ореол, и това ще се случи в момента, когато Юпитер и Сатурн са на най-близко разстояние един от друг, а блясъкът ще бъде най-яркият през последните 800 години. Това планетарно събитие се нарича Великото съединение.

Какво ще се случи и колко рядко е това сближаване?

В кулминацията на 21 декември двете планети ще се появят на небето като една ярка звезда. Това ще се случи, когато 12-годишната орбита на Юпитер и 29-годишната орбита на Сатурн сближат тези планети. Голямо съединение е имало за последно през май 2000 г., но поради неговото положение в небето е било трудно да се наблюдава. Според персонала на обсерваторията в Пърт, Голямото съединение през 1623 г. (по това време Галилео Галилей все още е бил жив) също е било трудно забележимо, тъй като тези планети са били близо до слънцето и „са се губели в яркия му блясък“.

„Трябва да се върнем в историята – преди зазоряване на 4 март 1226 г. е било възможно да се види сближаването на тези два обекта на нощното небе“, каза Патрик Хартиган, астроном от университета Райс в Тексас.

Това се е случило много близо до Коледа.

Снимка: NASA

А не е ли свързано това с Витлеемската звезда?

Витлеемската звезда, която е довела тримата мъдреци до родното място на Исус Христос, също може да е била свързана с Голямото съединение. Както се посочва в Британската енциклопедия, някои съединения „са разделени с не повече от 10 години от хронологичната точка, която се счита за началото на християнската ера“.

Едно от тези съединения е била „целувката” на Юпитер и Сатурн, които през 7-та година преди Рождеството на Христос в продължение на осем месеца още три пъти са се намирали на разстояние един градус една от друга. Витлеемската звезда са могли да бъдат също Венера и Юпитер, които през 2-та година преди Рождението на Христос „са могли да изглеждат като слели се за наблюдателите във Вавилон и след това те започват да се движат на запад към Витлеем“.

Как можете да видите това явление?

Според Хартиган през 2020 г. този небесен феномен може да се види от всяка точка на нашата планета, но най-добрите условия за наблюдение ще бъдат около екватора. „Коледната целувка“, както астрономът Брад Тъкър от Австралийския национален университет нарече съединението, ще се появи ниско над хоризонта в западното полукълбо и може да се наблюдава около час след залез слънце.

Според експерти на НАСА, Голямото съединение ще трябва да се търси по-близо до хоризонта на югозапад един час след залез слънце и в този момент „тези две гигантски планети ще бъдат на разстояние само 1/10 градуса една от друга – това е равно на дебелината на монета от 10 пенса, ако човек я държи на една ръка разстояние.“

Според Тъкър в небето трябва да търсите „тънкия полумесец на Луната, а до него два ярки обекта“.

Какво означава това за хороскопа?

Искате да знаете какво може да означава този астрологичен инцидент – или магия – под формата на сближаване на две планети за вашето бъдеще?

Сюзън Милър, суперзвездата на астрологията, казва това: „Голямото съединение определя характера на следващите 20 години и засяга изкуството, музиката, театъра, литературата, развлеченията, модния дизайн, храната, музиката, математиката, науката, политиката. и правителствения дневен ред. С други думи, това засяга всичко!“

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече