събота, октомври 16, 2021

Създават информационна система за броя на българите, срещнали COVID-19

Колко са до момента българите, които са се срещнали с COVID-19? Отговорът на този въпрос започват да търсят от министерството на здравеопазването, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Разполагайки с пълната информация, здравните власти ще знаят кога ще достигнем колективен имунитет от една страна, а от друга ще имат възможност да се подготвят за възможна нова вълна от COVID-19 през есента.

Информационната система
Идеята е компаниите в областта на медицинския софтуер да изградят подобна система, която ще бъде разположена в министерството. Министър Кацаров е провел среща с техни представители на 18 юни 2021 г. и са постигнали споразумение по въпроса. Данните, които ще предоставят ще бъдат за времето от 1 март 2021 г. до настоящия момент.

Системата ще обобщи информацията за българите, които в този времеви отрязък са преболедували инфекцията в домовете си или в болници, тествали са се и са се ваксинирали. Данните ще бъдат сортирани по ЕГН, по области и общини.
Здравният министър подчерта, че ще бъдат елиминирани всички дублиращи се ЕГН-та. Това е важно, защото един човек е възможно да е бил в системата няколко пъти. По този начин ще има информация за най-малкия брой хора, срещнали вируса SARS-CoV-2.

Подобен подход се оказва най-подходящ за постигането на точни резултати, аргументира се д-р Кацаров. Защо? Събирането в момента на информация, подобно на социологическо проучване, няма да позволи извличането на достоверна информация. Причината е, че при среща с вируса човек образува антитела, но след време те намаляват и дори изчезват. Това не означава, че той няма имунитет и не се е срещал с вируса. При моментното проучване няма как да бъдат обхванати хората, които са имали среща с COVID-19 преди три или четири месеца.

Националният портал дава само част от информацията, а идеята е да се съберат данни от всички източници и да бъдат обобщени. Събраното ще бъде използвано не само за изясняване на ситуацията в момента, но ще продължава да се използва като се попълва редовно.

До момента нямахме обективна информация, а единствено предположения, коментира още министър Кацаров. Той заяви, че именно собственото проучване на лаборатория „Цибалаб“ е дало началото на процеса, но подчерта, че желанието е да се стъпи на „нещо, което е обективно, обхваща и изследва целия процес“.

До месец идеята ще бъде реализирана, а резултатите представени пред обществото. Това би било ценно както за оценка на кризата, така и за подготовка при нова вълна. Цената ще бъде между 10 000 лв. и 15 000 лв.

Изследването
Проучването показа, че 43% от българите са се срещнали с COVID-19 момента, заяви д-р Недялко Калъчев (на снимката) от лаборатория „Цибалаб“. Той обясни, че проучването не е национално представително. Събрани са общо 2665 проби от 38 населени места, а са обработвани в седем лаборатории.

По думите на д-р Калъчев проучването е моментна, груба снимка на ситуацията и обхваща времето от 25 май 2021 г. до 11 юни 2021 г. Проучвани са N-антителата или това, което не се образува, когато човек е ваксиниран. „Логиката беше да видим какво е присъствието на вируса, но да не препокриваме образуваните от ваксина антитела със създадените при директен контакт с вируса.“

Резултатите от изследването показват, че 43% от българите са се срещнали с COVID-19.

62% от населението на област Пазарджик е било в досег с вируса. В Хасково те са 55%, в Ямбол са 56%, в Сливен 53%, Бургас 45%, във Варна – 35%.

Д-р Калъчев подчерта, че получените при изследването данни показват ясно какво трябва да бъде направено. Става дума за ускоряване на процеса на ваксинация, за да бъдем готови при следващата вълна от COVID-19.

Ваксинацията до момента
748 826 души са ваксинирани изцяло до момента у нас. Поставени са общо 1 660 175 дози.
Темата за ваксините и кампанията у нас беше основна по време на разговорите на 18 юни 2021 г. между министър Кацаров и Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните. Тя за пореден път подчерта, че ваксинирането е най-силното средство в борбата с COVID-19 и призова българите да се имунизират, защото одобрените в Европейския съюз ваксини са безопасни и ефективни, защото предпазват и намаляват броя на заразените.
Едва 15% са българите с първа доза, което ни поставя в дъното в сравнение с останалите страни от ЕС, където над 55% души вече са я получили.

Използваме всички възможни инструменти да информираме, да направим разговора логичен и практичен като избягаме от внушения и предразсъдъци, каза министър Кацаров като уточни, че получават подкрепа от СЗО и УНИЦЕФ за моделите, по които да се проведе подобна информационна кампания.

Настъпват и организационни промени. Националният ваксинационен щаб ще бъде трансформиран като Консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването. Работата му няма да бъде ограничена само с ваксинацията срещу COVID-19, но и за други ваксини и други теми. Ще бъдат привлечени представители на различни неправителствени и пациентски организации, на религиозни общности, журналисти, издатели, обществени личности. „Идеята е да ангажираме по-широко обществеността, защото сега въпросът не е как да доставим ваксините, а как по-добре да информираме хората за смисъла да се ваксинират и да стимулираме този процес.

Добрата новина от 20 юни 2021 г. е, че страната ни вече е в зелената зона на картата на Евросъюза. Дължи се на вече ваксинираните, на работата на медиците и на служителите на администрацията , ангажирани пряко с борбата срещу COVID-19, подчерта служебния здравен министър.

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече