неделя, юни 20, 2021

Счетоводни услуги при форсмажорни обстоятелства

През последните седмици светът е изправен пред опасност, която застрашава както здравето на много хора, така и световната икономика. В момента в България голяма част от бизнеса реално е блокиран.

За счетоводните компании обаче няма как да има почивка, защото, както знаем, март е месецът, в който се подават данъчните декларации на фирмите за изминалата 2019 година.

Към момента има предложение срокът за това да се удължи до края на юни, но засега още не е официално. Така или иначе счетоводните фирми няма как да спрат да обслужват клиентите си и да се погрижат за навременното и коректно отчитане на бизнеса пред хазната.

Освен това, без счетоводни услуги няма как да останат всички работещи бизнеси.

Неизбежна ли е кризата?

По мнение на водещи икономисти, е твърде вероятно да настъпи рецесия. Дали и кога ще стане това, никой не може да каже със сигурност. Световната икономика и без това забавяше темпове през последните месеци, а сега и непредвиденото положение с вируса забързва този процес. Този път може да е различно именно поради тази причина – комбинация от рецесия и принудително затворени заради карантина бизнеси и хора, би била изпитание.

Счетоводни услуги по време на криза

Очевидно е, че счетоводният бизнес е сред тези, които са необходими във всякакви условия и макар с евентуално намален капацитет, счетоводителите ще продължат да вършат работата си. Ето и някои прости мерки, които биха могли да се вземат от счетоводните кантори за превенция на служителите им в евентуални условия на пандемия:

Хоум офис/работа от вкъщи

Една от най-ефикасните мерки като цяло в борбата срещу вируса, е хората да си стоят вкъщи. Счетоводителите са облагодетелствани от това да могат да си вършат работата по този начин, стига работодателят да е осигурил преносими компютри на служителите си, с които да могат да работят отвсякъде.

Електронни документи

За да може да се експлоатира първата мярка, очевидно е нужно клиентите, на които предоставяте счетоводни услуги, да предоставят счетоводните си документи само в електронен вариант. В България все още е широко разпространена практика фактурите да се изсипват в офиса на счетоводителя на хартия. В условия на карантина това не би било възможно или би било доста трудно осъществимо, а и рисково, разбира се.

Онлайн плащания

Няма нужда да казваме, че в 2020 г. разплащанията по електронен път не трябва да бъдат екзотика. Все още има клиенти, които плащат за счетоводни услуги в брой, на място в офиса на счетоводната си фирма, но тази практика освен остаряла, е и неудобна. В условия на карантина пък би била и опасна. Както се казва – и това ще мине. Важното е ние самите да бъдем отговорни и да спазваме препоръките на държавата за превенция с вируса, за да може час по-скоро положението да се нормализира и животът да продължи по добрия стар начин.

Подобни публикации
1 Коментар
  1. Симеон казва

    Мерките са подходящи за всички бизнеси, които могат да си позволят да работят по този начин, не само за счетоводните къщи. #останивкъщи

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече