петък, октомври 22, 2021

Шансът за успех на ваксина срещу коронавирус падна с 50%

Пада вероятността за успех на ваксината срещу коронавирус, разработена от Оксфордския университет заедно с фармацевтичната компания AstraZeneca.

Когато започвахме имаше 80% шанс за успех, сега той е само 50 %, заявил Ейдриън Хил, ръководител на проекта в Оксфорд пред британския вестник „Телеграф“.

Тъй като разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса.

Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина, която се тества при хора от 23 април.

През юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни.

Ако всичко върви по план, през септември 30 милиона жители на Великобритания, тоест малко по-малко от половината от населението, ще имат достъп до ваксината.

Припомняме, че списание Nature вече посочи, че не бива да се изпада в прекалено голям възторг около новите ваксини.

Що се отнася до ваксината на Оксфордския университет, тя е показала отлични резултати при тестове върху маймуни, но в един аспект – предпазила ги е от пневмония при зараза със SARS-CoV-2. Вирусът обаче е останал активен в назалната кухина на тестовите животни – общо 6 на брой. Китайски научен екип докладва подобни резултати по-рано този месец.

Питър Хотец, който е учен от „Бейлър Колидж“ по медицина в Хюстън смята, че заключенията засега там са за „умерено количество антитела“ и че изглежда количеството трябва да е по-високо, за да има защита срещу инфекция.

Никой не знае какво точно количество антитела пази от инфекция, опонира Майкъл Даймънд, имунолог от Вашингтонския университет в Сент Луис, Мисури. Според него, въпросът може да се реши чрез поемане на по-голяма доза от ваксината, но по-важно е колко дълго трае създаденият имунитет.

Сара Джилбърт, вирусолог от Монтана, САЩ, казва за ваксината от Оксфорд, че на маймуните са заразени с много голямо количество SARS-CoV-2 и заради това може да се обясни наличието на вирус в носоглътката и при ваксинираните, и при контролните животни. Този вирус всъщност може да представлява неактивно РНК, което не заразява, добавя тя. Но това трябва да се провери допълнително – за да не се окаже, че ваксинирани с тази ваксина могат да заразяват.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече