петък, септември 17, 2021

Шимпанзе е първият примат, летял в Космоса

Шимпанзето Хам е първият примат, летял в Космоса, като през 1961 година изпреварва Юрий Гагарин с точно 10 седмици, предава NOVA. Той е първият човекоподобен, който вижда синята планета.

„По това време това е бил начинът да се тества дали капсулата ще бъде безопасна и за човешкия екипаж“, обясни Маргерет Уитакъмп Хам изпълнява задачата си успешно, а корабът се приводнява в Атлантическия океан.

„Бил е малко дехидратиран и изтощен, но са му дали ябълка и това го е зарадвало“, обясни Тийзъл Мур-Хармъни. Мисията е репетиция за изпращaнето на човек в Космоса.

От миналото и първите стъпки в космоса, се телепортираме в бъдещето, където български деца мечтаят да станат космонавти.“Тук ни тренират на всичко, какво да правим, когато отидем там. На стола се чувстваш, все едно си в космоса и летиш в буквалния смисъл“, каза Петър Трифонов.

След подбор у нас те тренират всяка година в космическия лагер в Турция.“Спейс камп ми даде изключителна възможност да се доближа до Космоса“, сподели Боян Симеонов.

Мечтите се сбъдват доказва го първият ни космонавт Георги Иванов. „Млади приятели, не се отказвайте от своите мечти. Борете се за тяхното осъществяване и помнете, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му!“, призова той

В интернет българинът, който видя дома на човечеството от Космоса, се обърна към всички свои съграждани с поздрав за празника и с призив да си останем вкъщи. Най-сърдечно поздравявам всички.

В това нелеко време, не само за България, но и за целия свят, на социална изолация, искам да ви пожелая стоицизъм, самодисциплина и оптимизъм. Все качества за нашата летателна професия, които сега трябва да вненим и на най-близките си хора, с които заедно да останем вкъщи“, призова първият български космонавт.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече