неделя, юни 20, 2021

Ще глобят Facebook с $5 милиарда заради случая с Cambridge Analytica

Глобата е приблизително 9% от приходите на Facebook за 2018 г

Facebook ще бъде глобен с рекордната глоба от $5 милиарда по делото, заведено след случая с Cambridge Analytica, в рамките на което се разследват нарушения на потребителските лични данни, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл“.

Разследването, което тече от миналия март е довело до глобата от Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), а решението за нея е одобрено преди дни от гласовете на трима от петимата членове на комисията. Това е най-голямата глоба, наложена от FTC на технологична компания и представлява приблизително 9% от приходите на Facebook за 2018 г.

Анализатори твърдят, че глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара. А от социалната мрежа предварително бяха обявили, че са приготвили 3 милиарда именно за глобите по това дело.

Според получените от комисията данни, консултантската компания неправомерно е получила и използвала данните на 87 милиона потребители на социалната мрежа. Това е станало, въпреки споразумението от 2011-а, което изисква компанията да уведомява много ясно потребителите, когато техните данни се споделят с трети страни.

Макар и рекордна, глобата явно е недостатъчна според редица конгресмени. Санкцията предизвика редица критики от сенатори и членове на Конгреса.

Като се имат предвид повтарящите се нарушения на поверителността от Facebook, ясно е, че са необходими фундаментални структурни реформи, заяви сенатора демократ сенатора-демократ Марк Уорнър

Тази глоба е част от годишните приходи на Facebook и няма да ги накара да мислят по-отговорно за защитата на потребителските данни, коментира републиканският конгресмен Дейвид Цицилин.

Според американските политици FTC е неспособна или не желае да въведе подходящи предпазни мерки, за да гарантира, че неприкосновеността на личния живот и данните на потребителите са защитени. Именно това кара политиците да приканят и за различни законодателни промени, след които за подобни случаи Facebook и компании от този калибър ще отговарят не само пред комисията но и пред съда.

Източник: Kaldata.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече