събота, април 17, 2021

Силата на обичаните от всички подправки: От вкусно ястие до афродизиак

Дали чревоугодничеството е достатъчно сладострастие или може да се превърне в начин да изпитаме и друг вид екстаз?! Откакто съществува човечеството са се търсели варианти за постигане на пълно удоволствие. Неизменно нашите вкусови рецептори са се преплитали с любовните усещания.

Както създаването на хранителен шедьовър, така и подвизите в леглото, се нуждаят от онзи мъничък стимул, който да изведе усещанията на различно ниво. А именно познатите на всички подправки!

Какво е афродизиак?

Афродита – богинята на любовта, е вдъхновила създаването на това понятие. Не само в далечното минало, но и в нашето съвремие много от съставките, които използваме за направата на едно ястие се считат за подсилващи сексуалното желание. Ако днес на наше разположение за целта са създадени куп медикаменти, то предците ни са разчитали изцяло на тайните съставки.

Оказва се, че голяма част от тях дори и да не спомагат за постигане на чудодейното либидо, придават неустоим вкус и аромат на храната и носят редица ползи за здравето, особено при редовна употреба.

Можем ли наистина чрез ястията да поощрим любовните си стремежи? Много от така наречените афродизиаци влияят подобно на хапчето плацебо. Несъмнено те могат да подобрят вкусовите изживявания. Апетитното изкуство може само да спечели от използването на правилната подправка.

От миналото до ден днешен

От древни времена подправките са се ценили повече от златото. Буквално! Някои от екзотичните добавки, славещи се с неустоим вкус и действие, са се търгували по–скъпо и от благородните метали. Колкото по–горещ е бил климатът в дадена страна, толкова повече и силни подправки са се използвали. Търговци, спекуланти, пирати и завоеватели са осъзнали жаждата на хората към безценните суровини. Те са пътешествали надлъж и нашир с риск за живота си, за да могат да се сдобият с тях.

Подправките се използвали широко и в направата на парфюми, освен известното им кулинарно приложение. Част от тях са благоприятствали лечението на редица болежки. Някои от известните билкарки в недалечното минало, като Мария Требен, са издигали в култ действието на билките и в действителност са помогнали на стоици хора да се избавят от проблемите си.

Дори и съвременната медицина не отрича ползата от божията аптека. Разработването на голяма част от лекарствата е залегнало в основата на билките. Но нека се върнем към храната и да разгледаме някои от доказалите се през вековете добавки, които не само са сърцето на нашата кухня, но внасят и редица ползи по отношение на здравословното ни състояние.

Вълшебните треви

Вълшебството се крие в премереното количество и разнообразието. Често използваните и разпространени подправки се оказват и едни от най–ценните. Дали обаче се замисляме за ефекта им или ги поръсваме по навик?

Природата понякога може да бъде много коварна. В случай, че не разпознавате едно растение, никога не рискувайте с консумацията му. Голяма част от тях са зловредни и отровни. За щастие днес на наше разположение са култивираните билки и подправки, които можем да използваме, за да подсилим здравето и удоволствието си.

За преодоляване на някои посредствени кулинарни постижения наистина бихме могли да заложим на неизменните мерудии. Пикантният вкус много лесно би замаскирал недостатъците на едно ястие. Ако искаме да създадем истински шедьовър, той няма как да мине без подправки.  

Градински чай (Салвия)

Италианците не я подминават. Тя е често присъстваща гостенка на тяхната трапеза. Предпочитана трева за тежки меса. Прилагайте с мярка поради силния аромат.

Използвана прясна, салвията е много силна и ароматна, което между впрочем важи и за повечето от подправките. За предпочитане е да я употребите суха, отколкото да я пропуснете. Под формата на запарка за чай, салвията е незаменимо средство при нощно изпотяване или за стимулиране на плодовитостта.

Босилек

Отново препратка към слънчева Италия. Неподражаемият аромат е задължителен за всяка себеуважаваща се домакиня. Обикновено се използва пресен и се добавя непосредствено преди края на готвенето.

Както всяка друга подправка, можете да го използвате и сух. Не само е вкусен, но благоприятства правилната циркулация на кръвта. Тук отново бихте могли да консумирате зелените листенца под формата на чай.

Куркума

Ако до този момент сте се лишавали от нейния вкус, време е да наложите кардинални промени. Куркумата е една особено ценните и полезни съставки, които можете да добавяте към различни ястия почти ежедневно.

За непросветените, тя произхожда от Индия и е една от редовно използваните подправки в страната. Има остър аромат и наситен, оцветяващ жълто–оранжев цвят. В малки количества няма да промени драстично вкуса на ястието, но за сметка на това ще възпрепятства свързването на неразградимите вредни съставки към клетките на организма.

Кимион

Чудесен компонент за направата на любовни еликсири и балсами. За по–традиционно приложение препоръчваме използването при варива, сред които леща и боб. Освен, че ще придаде характерния вкус за ориенталската кухня, кимионът ще обогати организма с желязо и ще подобри храносмилането.

Шафран

Тази скъпа и екзотична подправка се слави със силно оцветяващите си свойства. В Азия се е използвала за боядисването на жълтите платове. Ако се ограничим само в кулинарните й приложения, успешно бихме могли да подправим испанските ястия като паеля или някои морски дарове.

В медицината подправката е известна с противораковите си свойства. Тя подсилва сърдечната дейност и зрението.

Риган

Силно натрапчивият вкус на ригана е характерен и много подходящ за средиземноморската кухня. Благодарение на своите флавоноиди, той има силно антиоксидантно действие. Това забавя клетъчното стареене и натрупването на свободните радикали.

Билката действа антисептично, тонизиращо и спазмолитично. В изсушена форма успешно може да се прави запарка за чай. Успокояващото му действие ще ви гарантира спокоен сън.

Магданоз

Всеизвестната подправка няма нужда от представяне. Едва ли има готвач, който да не посяга честичко към нея. На света са познати над трийсет вида магданоз, който е годен за консумация. Свежият аромат и вкус притъпяват миризмата на лука и чесъна.

Тук отново срещаме неподозирано богатство от антиоксиданти. Полезен е за сърцето и костите. Слави се с антибактериалното си действие и е изключително вкусен.

Канела

Поредната безценна съставка. Канелата се добива от кората на канеленото дърво. Може да я срещнете под формата на пръчици или прахообразна. Тя е една обичана и класическа добавка при сладкарските печива. А какво е Коледа или капучино без канела?!

Освен, че е невероятно вкусна, тя е не по–малко полезна. При редовна консумация се наблюдава ускоряване на метаболизма и повишено изгаряне на мазнини. Повлиява успешно различни стомашни проблеми. Ефикасно средство при загуба на апетит. Оказва благоприятно въздействие при гадене и позиви за повръщане.

Маточина

Със свежия си дъх на лимон, маточината е много подходяща при направата на млечни сосове, салати, сметана и дори при някои плодови десерти. Приложението й под формата на чай е изключително разпространено. Слави се с мощното си отслабващо действие.

Това са само една малка част от всички природни богатства, с които разполагаме. Голям брой от тях можем да си отглеждаме сами в саксия на балкона. Почти всичко е достъпно през търговската мрежа на сайта https://sogood.bg под формата на сушени подправки, билки и чайове.

Приложенията са неизброими, а ползите не по–малко. Започнете ли веднъж да прилагате ежедневно според нуждите и вкусовете си, трудно ще се разделите с магичните растения. И както е казала Мария Требен: „Когато ни застрашават болести, предизвикани от погрешна житейска нагласа, трябва да се върнем към лековитите билки“.

Бъдете здрави!

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече