петък, юли 1, 2022

Слави Трифонов оттегли второто си правителство – само че по Конституция не може

Слави Трифонов не разполага с властта да спре процедурата по гласуване на правителството, което неговата партия „Има такъв народ“ (ИТН) предложи. Това заяви експерт по конституционно право пред Actualno.com след шокиращото изявление на телевизионния водещ, че няма да предлага за гласуване проектокабинета на ИТН.

Известният конституционалист и професор по конституционно право коментира ситуацията, която определи като повече от странна. Припомняме, че на 6 август, в 17:00 часа ИТН предаде обратно проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев – мандатът беше изпълнен успешно, т.е. при президента е внесен проект за правителство. Съответно, сега според чл. 99 от Конституцията президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател – в случая това е Пламен Николов.

Не мисля, че има съдебна практика на Конституционния съд (КС), която да урегулира такава ситуация, каквато г-н Трифонов създаде, заяви експертът пред Actualno.com. Той все пак допусна възможността в някое ранно решение на КС, от началото на 90-те години на XX век, да е разглеждана подобна хипотеза. „Мисля, че въображението на конституционните съдии все пак не е стигнало дотам“, добави професорът по конституционно право. На същото мнение е и друг експерт по конституционно право – проф. Снежана Начева. Според нея, както е разписана процедурата по Конституция (чл. 99), Слави Трифонов дори няма право на преценка в момента – защото процедурата е стигнала до етап, в който мандатът по съставяне на проект за правителство е върнат успешно на президента, той е длъжен да внесе указ в Народното събрание и на негова база да бъде гласуван предложеният според мандата кандидат за премиер – в случая Пламен Николов.

На изричен въпрос дали има практика на Конституционния съд за такава хипотеза, проф. Начева каза, че има само един подобен случай, но той всъщност е много различен – ако бъде гласуван премиер, но той не е предложил още правителство. Все пак проф. Начева допусна една възможност в крайна сметка Народното събрание да не гласува проекта за правителство на ИТН. Председателят на парламентарната група на ИТН (в случая Тошко Йорданов) да излезе в пленара зала и да каже, че партията е направила грешка с успешно изпълнения проучвателен мандат, а останалите парламентарни сили да се съгласят да не гласуват в крайна сметка. Но гласуването на проектокабинета на ИТН е в дневния ред на Народното събрание, подчерта проф. Начева.

По думите на Начева пред Actualno.com това, което върши Слави Трифонов, може да бъде тълкувано и като злоупотреба с права. На какво разчита, защо не върна проучвателния мандат за съставяне на правителство, а не да го предава като успешен, попита тя. Конституционното управление е предсказуемо управление точно за да не се стига до такива конфликтни ситуации, каза още проф. Начева.

Тя обърна внимание и на друго – че плуралистичната демокрация предполага не един да налага мнението си, а да бъде постигнат общ език с останалите – така, както е в други европейски държави, като например Холандия и скандинавските страни, където редовно водещата партия няма сама пълно мнозинство. Иначе, еднопартийната система е ясна – рапорт даден, рапорт приет, добави проф. Начева.

Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече