петък, септември 17, 2021

Слави Трифонов видя лошия коронавирус в страшния филм

Слави Трифонов публикува справедлив пост, с който всички бихме се съгласили. В него водещият говори за това как Борисов е правил всякакви глупости в романтичното лято на 2020-та, обикалял е с джипа, лъгал е наред, отдал се е на какво ли не, но не и да подготви държавата за предстоящата здравна криза. И ето ни на – от много приказки за оставки, Велико народно събрание, селски пейзажи и идилии, накрая замръкваме през ноември с недостатъчно линейки, недостатъчно лекари, недостатъчно легла, при втора вълна, която ще е много по-силна от първата.

Дотук добре – наистина е точно така. И наистина съзнанието на премиера цяло лято бушува около конфликта му с Радев, който така е нахлул в ума му, че започва да влиза в манийна фаза. И наистина, идеята за Велико народно събрание и нова конституция беше толкова нелепа, че основната критика към Борисов вече не би могла да бъде друго, освен че много или малко този човек е с дръпнат щепсел от реалността и е заживял в сюрреалистичните светове. 

Но ще се наложи, понеже много ценим опозицията и понеже в нея има много по-голям залог, отколкото от плачевното управление, да припомним нещо. То е, че Слави Трифонов от март месец наред твърди, че коронавирусът не е нещо особено, че няма никакви основания да говорим за здравна криза, че се движим по почти конспиративни ръбове. И „Има такъв народ“ го има, за да ни покаже, че няма такава коронавирусна епидемия. Припомням:

На 9 април Трифонов влиза в епидемологични изчисления, за да каже, че „Цялата държавата е затворена заради нищо“. Ето ги тук:

На 29 април Трифонов иска щабът да спре работа, а извънредното положение да бъде прекратено. Ето тук:

На 14 май Трифонов директно пита дали Борисов и щабът лъжат за коронавируса. Ето какво написа тогава той: 

„Аз ли полудявам или доктор, който е специалист по това да установи от какво точно и конкретно е починал един човек, казва, че нито един човек, повтарям – нито един човек – не е починал от коронавирус (бел. авт. – Трифонов цитира д-р Стоян Алексов, който обаче всъщност говори с доста нюанси и интервюто му пред Actualno.com ясно го доказва). И тогава идват няколко твърде важни въпроса: Лъже ли премиерът Бойко Борисов, заедно с Националния оперативен щаб, че в България има починали от коронавирус хора? Как го разбрахте без аутопсии? Не е ли това целенасочено създавана дезинформация с цел създаване на страх и паника в населението?“.

А накрая, на 4 юни, нещата приключиха с това, че Трифонов поиска прокуратурата да търси наказателна отговорност на ген. Мутафчийски, защото действа по вица за крокодилите и ръсенето на пясък, който взема да става обществено опасен и грандиозна манипулация. 

Затова сега идва един основателен въпрос: как от човек, който стигна дотам да твърди, че от коронавирус не се умира, започна да твърди, че държавата не се е подготвила добре за коронавируса? Защо държавата да се подготвя за нещо, от което не се умира въобще? Според „Има такъв народ“ ставаше дума за мащабно организирана дезинформация, създадена от премиера и надолу по етажите от Мутафчийски и компания. От коронавирус не се умираше, потвърждаваха патолози, значи всичко е наред. Но ето, че сега правителството е обвинено, че не се е подготвило за здравната криза. Ако бях на мястото на правителството, щях да отговоря – не се подготвихме, защото вие твърдяхте, че от това не се умира. И постепенно се отказахме от тази дезинформация, която, признаваме си греха, всявахме, а вие ни отворихте очите да не го правим. А сега и вие, и ние, с широко отворени очи, гледаме какво става. 

И нека се опитаме да отговорим защо Трифонов обърна, както се казва в лошата журналистика, палачинката.

Преди половин година, в началото на пандемията, прогнозирахме нещо подобно. То беше, че политическите партии ще се отнесат към коронавируса не според опасността му, а според това коя „ниша“ на отношението спрямо него е заета и коя не. Тоест, че ако имаме правителство, което настоява за изолация, опозиционните партии по естествен път ще се насочат към критика на изолацията и ще настояват, че тя трябва да бъде прекратена. И обратното – ако имахме правителство, което пренебрегва мерките в името на запазването на икономиката, ще получим опозиция, която твърди, че властта загробва хиляди и не проявява човечност. Озаглавихме тогавашния си текст така – „Коронавирусът, стръвно претърсван за политически ниши“ и може да си го припомните тук. В него дори прогнозирахме, че всяка от партиите най-вероятно ще промени позицията си, в зависимост от това какъв е текущият тренд – изолационистите ще станат вирусо скептици, а привържениците на отворения модел – вирусо трагици.

Тъкмо това стана и с Трифонов – беше много удобно и политически печелившо да вържеш две и две и да видиш, че по-голямата част от населението не се притеснява от коронавируса, за да жънеш там висока електорална подкрепа. В момента обаче по-голямата част от населението прочете зловещия репортаж за починалия 33-годишен мъж, за който линейка не идва и не идва, а дойде накрая, да му констатира смъртта, прочете новините за починалите учители, следи новините за починалите лекари, недостатъчните линейки и стотиците обаждания в „Спешна помощ“ на ден. И започна да се плаши отново. Е, нишата на скептиците спрямо вируса в момента е много неблагодарна и само глупак би заорал в нея. Време е да се преместим в другата – до изборите не остава много време и не трябва да рискуваме да защитаваме мнението на малцинството. Къде останаха цитатите на патолозите? Абе, остави го това.

Пазарът на страха е отново отворен и има повече клиенти. 

Пренасяй се там. 

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече