понеделник, април 6, 2020

След слухове за опасна радиация по Северното Черноморие обявиха резултати от проверка

Няма повишение на радиационния гама фон по Северното Черноморие. Това установи проверка на мобилна лаборатория от АЕЦ-Козлодуй.

Статусът на радиационния гама-фон по Северното Черноморие е нормален – между 0.5 и 0.15 µSv/h, което е характерно за естествения фон в страната. Категорично няма регистрирани завишения или други аномалии. Това съобщи днес Александър Рупчански, специалист по радиоекологичен мониторинг в АЕЦ “Козлодуй”. Той цитира данни от подвижна лаборатория, с която днес са направени замервания в населените места по цялото Северно Черноморие, включително и във Варна. Проучването бе направено заради разпространяване на слухове за повишен радиационен фон, обясни кметът на Варна Иван Портних.

Проверката е разпоредена със съдействието на министър-председателя Бойко Борисов. Мобилната лаборатория изпраща информация на всяка една минута до Гражданска защита, до Центъра за управление на авариите. Никъде в страната няма регистрирани отклонения в радиационната обстановка, няма основания за притеснения, каза още Александър Рупчански.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече