четвъртък, октомври 22, 2020

Спецпрокуратурата пусна доказателства срещу ТАД Груп за хакнатите данни

Специализираната прокуратура огласи част от доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и 20-годишния служител Кристиян Бойков. 

Те съдържат снимки на файлове от компютри, телефон, както и стоп кадри от охранителни камери в „ТАД Груп“ с обяснителни бележки. 

„По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение „парична гаранция“ на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор, публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването“, обясняват от спецобвинението. От файловете са заличени всички лични данни, факти и обстоятелства, които могат да навредят на трети страни. 

„Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества“, твърдят от обвинението. Събрани са личните данни на магистрати – основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „Ne se chistiiiii“, съобщават от специализираната прокуратура. Същото указание беше дадено и при публикуването на лични данни на съдия Мирослава Тодорова от самия Инспекторат на Висшия съдебен съвет.

И още: публикувани са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд. 

„Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти“, се казва в показания на свидетел по делото.

„Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти“, твърди още свидетелят. 

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече