сряда, април 14, 2021

Според британско проучване кафето е ключът в борбата със затлъстяването

Всекидневното пиене на чаша кафе може да стимулира кафявата мазнина, която е ключът в борбата със затлъстяването, според учени от Университета в Нотингам.

Проучването, публикувано в списание „Научни доклади“, е едно от първите, които се провеждат с хора за намирането на компоненти, които биха могли да имат пряк ефект върху функциите на кафявата мазнина. Тя е важна част от човешкото тяло, която играе ключова роля в бързото изгаряне на калориите.

Кафявата мастна тъкан, известна също като кафява мазнина, е един от двата вида мазнини, открити при хора и други бозайници. Първоначално се смята, че присъства само при бебета и зимуващи бозайници, но през последните години е установено, че и при възрастните също може да бъде налична. Неговата основна функция е да генерира телесна топлина чрез изгаряне на калории.

Учените започват работата си с поредица от изследвания на стволови клетки, за да проверят дали кофеинът ще стимулира кафявите мазнини и какво би било е необходимото количество. След като достигат до правилната доза, те започват проучвания с хора, за да проучат дали резултатите и при тях са същите.

За изследванията е използвана термична техника за изобразяване, която проследява процесите в човешкото тяло. Неинвазивната технология помага на екипа да намери мастна тъкан, както и да оцени способността й да произвежда топлина, необходима при свалянето на килограми.

„Това е първото проучване с хора, което показва, че нещо толкова малко като чаша кафе може да има пряк ефект върху кафявата мазнина. Потенциалните последствия от нашите резултати са доста големи, тъй като телесното тегло е от основно значение за общественото здраве.“, казва проф. Майкъл Симондс от Медицинския факултет на Университета в Нотингам.

Източник: Framar.bg:

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече