сряда, юли 28, 2021

Спрей – гел против пожари

Инженер създава иновативен спрей в борбата срещу горските пожари

Нова гелообразна течност, която се прикрепя към растителността месеци наред. Това може да бъде гениален нов начин да спрем изгарянето на майката природа.

Създаден от инженер и бивш природозащитник, този спрей за забавяне скоро може успешно да бъде използван за драстично намаляване броя на горските пожари, възникващи всяка година.

Не само, че този материал може да се използва за предотвратяване на пожари, но в много по-големи дози може да се използва и за спиране на такива, след възникването им. Това ще се осъществява по същия начин, по който понастоящем върху пожарите се пръскат забавящи субстанции.

Покривайки огромни растителни зони в особено чувствителни райони, иноваторът се надява тази техника да действа като ваксина срещу бъдещи огнища. Това което правят в момента учените е да наблюдават районите, предразположени към такива бедствия, и да чакат възникването им, за да се тества на практика новото вещество.

Досега то е тествано само върху трева и козина. Това е направил Калифорнийския департамент по горите и противопожарната защита. И в двата случая спреят е осигурил пълна защита от пожар. За сравнение други подобни търговски продукти са предоставили малка или никаква защита.

В настоящето

До този момент, когато пожарникарите се отзовават на мястото на активни пожари, те използват субстанции като неорганична сол, амониев полифосфат или APP, което създава вода при изгарянето им и забавя процеса. Проблемът е, че тези решения действат само в краткосрочен план, защото губят своята ефективност, след като водата, която съдържат, се изпари. При повечето пожари това може да се случи за по-малко от час.

Надежди за бъдещето

Новият гел е по същество лепкав и пожароустойчив носител на тези химически субстанции. Изработен е предимно от растителен материал. Той е на основата на целулоза, което означава, че се прилепва към растителността при дъжд или вятър.

Добрата новина е, че е нетоксичен и може безопасно да се напръска върху околната среда с помощта на настоящата селскостопанска техника или самолети. До този момент не е измислян инструмент, който да е съпоставим с новото изобретение. То има потенциал да намали броя на пожарите.

Нови изобретения и техники са отчайващо необходими в тези безпрецедентни времена. Сега изследователите работят усилено, за да тестват този гел в покрити с дървета крайпътни райони, които всяка година разпалват десетки пожари. Ако изобретението се окаже успешно, може да защити безброй животи и природа на много повече места. Прогнозите са за все по – интензивни и чести пожари в световен мащаб. Това се дължи от части на влошаващите климатични промени, а понастоящем методите за управлението им са доста ограничени.

Източник: Smartnews.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече