събота, юли 2, 2022

Стивън Кинг: Стефани Майер не струва

В свое интервю популярният американски писател Стивън Кинг коментира създателката на феномена Хари Потър Джоан Роулинг и нашумялата с книгата си „Здрач“ и филма по нея Стефани Майер. Пред USA Weekend „майсторът на ужаса“ заяви, че втората не притежава нито увлекателна история, нито убедителна стилистика.

В разговора си с репортер от развлекателното издание USA Weekend Стивън Кинг сравни двете писателки и каза за Майерс неща, които тя сигурно не би приела достатъчно радушно.

„И двете говорят директно на младите хора. (…) Истинската разлика е, че Джоан Роулинг е невероятен писател, а Стефани Майер не е над нивото на повърхностните драскачи. Тя не е много добра в това.“

„Например Дийн Кунц в един момент пише направо страхотно. В следващия обаче е просто ужасен. Варира. Джеймс Патерсън също е слаб писател, но привлича читателите с вълнуващите си сюжети. Хората обикновено са заинтригувани от историите и/или от ритмиката на повествованието, но в случая на Стефани Майер те не могат да грабнат читателя. Тя пише за цяло поколение млади момичета, които обаче още не са дорасли за нещата, които тя се опитва да им обясни.“

Последният роман на Стивън Кинг, „Дума Ки“, излезе съвсем скоро и у нас. Приблизително по същото време се появи и „Здрач“ на Стефани Майер, която навсякъде по света жъне невероятни успехи. Филмът, заснет по книгата, е събрал приходи над 100 милиона долара. Колкото до Джоан Роулинг – наскоро тя публикува книгата си „Приказките на барда Бийдъл“, като част от инкасираните от него средства ще бъдат дарени на фондации, подпомагащи деца в неравностойно положение.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече