вторник, октомври 19, 2021

Столична община прекратява договорите си с балиращите фирми

Кметът на София Бойко Борисов заяви, че Столична община е прекратила по взаимно съгласие договорите с две от балиращите фирми – „Чистота – Искър“ и „Микс“. Третата фирма – „Екоел-6”, обаче иска близо 3 милиона лева неустойка от предсрочното прекратяване на договора си заради отварянето на сметището в Суходол. Борисов каза, че вероятно ще има съдебен спор с „Екоел-6”.

Столична община е постигнала споразумение за прекратяване на договорите по взаимно съгласие с две от балиращите фирми – „Чистота – Искър“ и „Микс“. Общината няма да изплаща обезщетение на дружествата. С третата фирма „Екоел-6“ обаче ще има съдебен спор. Това съобщи кметът на София Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Столичния общински съвет.

„Екоел-6” има претенции за близо 3 милиона лева неустойка от предсрочното прекратяване на балиращите договори заради отварянето на сметището в Суходол.

Бойко Борисов каза, че ще даде още един шанс на фирмата да прекратят договора по взаимно съгласие. „Ако се видим в съда обаче, ние ще изтъкнем като аргумент становище на Министерството на околната среда и водите затова, че след отварянето на сметището в Суходол, балирането става нецелесъобразно“, каза Борисов. Друг аргумент на общината ще бъде това, че фирмата е спирала работа за 20 дни, заради авария на машината.

Столичният кмет заяви още, че предпроектното проучване за Завода за отпадъци дава четири алтернативи за цялостно решаване на проблема. Той обаче не пожела да каже какви са те. „Бягам от публичност по темата, но не и от отговорност“, посочи кметът.
Борисов бе категоричен, че балиращите фирми са лобирали преди години за затварянето на сметището в Суходол и сегашните му разговори с тях потвърждават тази теза. „Колкото повече „Екоел 6″ настояват за обезщетение, толкова повече аз ще се запъвам“, категоричен беше той.

Кметът на София отново призова темата за отпадъците да не се повдига в публичното пространство, защото така се пречело на общината да работи по проектите си. „В един момент може да се окаже, че вместо да вложим 40 милиона лева в Суходол, ще ги платим на МВР за охраната в квартала заради 100 души, които протестират“, каза кметът.

Сметището беше затворено през октомври 2005 г. От тогава до днес софийският боклук се балираше и след това се разтоварваше на сметището в Цалапица и депото край Карлово.

Депото в Суходол беше отворено отново на 4 декември 2007 г., когато започна да приема столичните отпадъци. Заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев съобщи, че решението за отварянето на сметището е взето от Министерски съвет по предложение на Столична община. Временната мярка се налага, тъй като Европейската комисия предвижда наказателна процедура за България,, ако не се справи с проблема в най-кратки срокове. „Искам да подчертая, че става въпрос за временна мярка, която ще се изпълнява до използването на остатъчния капацитет“, каза Георгиев.

Жителите на Суходол реагираха остро на повторното отваряне на депото и обявиха, че ще излизат на всекидневни протести, тъй като смятат, че извозването на отпадъци в сметището е незаконно. Хората обясниха, че сметището официално е прекратило дейността си през 2005 г. и затова не би трябвало да функционира повече.

„За момента сметището в Суходол е единственото място, където може да се складират отпадъците на столицата. Преди две години това сметище също бе единственото място. Депото е законно, има документи на държавата и това е напълно доказуемо“, заяви пред Агенция „Фокус” Нели Манова, бивш председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече