неделя, август 1, 2021

Свинското месо поскъпва с 60%

Съвсем скоро се очаква повишение на цените на колбасите в търговската мрежа с над 10%. Това предупреди Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на  месопреработвателите в България (АМБ) пред „Фокус“.

„Още в края на ноември сигнализирахме търговските вериги, че трябва да повишим нашите цени с над 10% и в момента очакваме да бъдат приети“, коментира той.

Според него е трудно да се прогнозира дали се очаква нов скок в цената на свинското месо заради временната забрана на движение на свине от и към животновъдни обекти и кланици, свързана с новите случаи на африканска чума, защото и в момента месото, което се предлага основно свежо в търговската мрежа, не само е скъпо, но и го няма.

„Ситуацията в бранша е критична. Още в началото на 2019 година сигнализирахме, че по повод африканската чума по свинете в Китай са избити над 50% от поголовието и цената на свинското месо ще се покачи много. Така че до края на година цената на свинското месо в България се покачи с над 60%“, отсече Урджанов.

Според него свинското месо е недостатъчно за пазара в страната заради масовото унищожаване на животните в свинекомплексите заради африканската чума.

„Не е тайна, че работим и със суровини от Европа – Германия, Дания, Испания и Франция, но толкова висока цена до момента не е имало“, призна Урджанов.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации
1 Коментар
  1. vladimir казва

    В София живеят почти 1,5 млн граждани и е ненаситен пазар на плодове и зеленчуци.София трява да се концентрира към задоволяване на потребностите си като създаде в близките околности поне 5 бр оранжерии от по 100 дк,за зеленчуци ,няколко 2-3 км2 с ябълки и круши и както и кравеферми .Около София трябва да се създаде такъв пояс за производство на зеленчуци , плодове ,животновъдство за мляко и месо.Истината е ,че около София има отлични условия-климат ,земи и води за такова развитие,но вместо това софиянци ядат полски ,турски ,гръцки …домати , краставици, ябълки , белгийски круши…… Когато и да се произведат в околностите ,продукцията ще е по -евтина и най-важното ще задоволява ненаситните нужди на пазара.Иска се приоритетна политика и инвестиции ,но си заслужава.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече