вторник, септември 21, 2021

СЗО алармира: К19 е с огромен потенциал, той поразява и обществата с висок процент на ваксинация

К19 е с огромен потенциал, той поразява и обществата с висок процент на ваксинация. Това алармират от Световната здравна организация.

Светът се намира на плато по отношение на заболеваемост от коронавирус, но в различните региони ситуацията е различна, заяви експертът от СЗО Мария ван Керкхове.

„Ние достигнахме плато, но това плато е на достатъчно високо ниво“, отбеляза тя по време на онлайн сесия с потребители в социалните мрежи.

В последно време всеки ден се регистрират 4,4 – 4,5 милиона случая на заразяване и около 72 – 78 000 смъртни случая, предава БГНЕС.

В различните региони ситуацията е различна, подчерта Ван Керкхове. В Северна и Южна Америка се наблюдава ръст на броя на положителните и на смъртните случаи, в Европа има намаление на положителните и повишаване на смъртните случаи, а в Африка числата намаляват.

Ситуацията предизвиква безпокойство, особено като се има предвид, че пандемията продължава вече 20 месеца и разполагаме с инструмент за борба с нея, отбеляза експертът.

Загриженост изрази и директорът на програмата по извънредни ситуации на СЗО Майкъл Райън.

„Връщаме се към ситуация, в която не бихме искали да попадаме. В някои държави с високи нива на ваксинация има ръст на заболеваемостта“, подчерта той. Според него, този факт означава, че вирусът продължава да бъде с голям потенциал.

Райън обърна внимание и на несправедливата ситуация в света, когато „в едни държави има ваксини, но хората не искат да се ваксинират, а в други има много хора, които искат, но няма ваксини”.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече