неделя, октомври 24, 2021

The Guardian: Проучване показва, че хидроксихлорохинът увеличава смъртността при COVID-19

Хидроксихлорохинът, антималарийното лекарство, което Доналд Тръмп приема, за да предотврати COVID-19, е увеличил смъртността при пациенти, лекувани с него в болници по целия свят, показа проучване, цитирано от британския вестник The Guardian.

Основно проучване на начина, по който хидроксихлорохинът и по-старата му версия хлорохин са били използвани на шест континента – без клинични изпитвания – разкриват отрезвяваща картина. Учените казаха, че резултатите означават, че лекарството вече не трябва да се дава на пациенти с COVID-19, освен врамките на контролирани проучвания.

Макар че публикацията в медицинското списание Lancet не е клинично изследване, предназначено да оцени лекарството, това показва, че бързината да се използва по целия свят може да е лоша идея. Значителен брой лекари го предписват без доказателства. Известно е, че лекарството може да предизвика сърдечна аритмия, но мнозина твърдят, че е безопасно поради продължителната му употреба, лекуваща малария.

Лекарите побързаха да използват лекарството в случаите на COVID-19, след като френският лекар Дидие Раул заяви, че лекува пациентите си с него в болницата в Ла Тимоне, Марсилия. Тогава американският президент твърдеше, че хидроксихлорохинът – по-малко токсичен от първоначалния хлорохин – е лек, а по-късно каза, че той сам го приема срещу коронавирус.

Лекарствата са доста безопасни за пациенти, лекувани от малария, но COVID-19 е съвсем различно заболяване. Авторите на статията събират резултати за повече от 96 000 пациенти в 671 болници, приемащи едно от лекарствата, със или без антибиотик като азитромицин, между 20 декември и 14 април.

Смъртността сред всички групи, приемащи тези лекарства( Хлорохин, хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин), е била по-висока, отколкото сред хората, които не са ги приемали. Един от всеки шест от тези, които приемат едно от лекарствата, е починал, докато всеки пети е починал, ако е приемал хлорохин с антибиотик, и всеки четвърти, ако е бил на хидроксихлорохин и антибиотик. Смъртността сред пациентите, които не са приемали лекарствата, е един на 11.

Статистиката не е точно сравнима, тъй като това не е клинично проучване, има разлики във възрастта, пола, общото здравословно състояние и стадия на заболяването на пациентите. Но американските автори на изследването твърдят, че ако се имат предвид тези различия, все пак има по-висока смъртност сред тези, които приемат лекарствата.

Екипът е открил също, че сериозните сърдечни аритмии, които предизвикват съкращаването на долната камера на сърцето бързо и неправилно, са по-чести при всички групи, получаващи един от четирите режима на лечение. Най-голямо увеличение е в групата, лекувана с хидроксихлорохин в комбинация с антибиотик, при която 8% от пациентите развиват сърдечна аритмия в сравнение с 0,3% от пациентите, които не получават лекарства.

„Това е първото мащабно проучване, което открива статистически стабилни доказателства, че лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите с COVID-19 “, казва проф. Мехра, водещ автор на проучването и изпълнителен директор на болницата за напреднали сърдечни заболявания в Бостън, САЩ.

„Вместо това, нашите открития предполагат, че той може да бъде свързан с повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и повишен риск от смърт. Рандомизираните клинични изпитвания са от съществено значение за потвърждаване на всички вреди или ползи, свързани с тези средства. Междувременно предлагаме тези лекарства да не се използват като лечение за COVID-19 извън клиничните изпитвания. „

Други учени също предположиха, че лекарствата вече не трябва да се използват при лечение на COVID-19, с изключение на внимателно контролирани клинични изпитвания.


Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: Агенция Фокус

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече