понеделник, януари 25, 2021

Топ 10 на най-страшните филми на всички времена

Страх и ужас….това не е името на американска военна операция, а най-добрата комбинация за почитателите на киното, което предизвиква смелите зрители със здрави нерви. Без да влизаме в спорове коя холивудска продукция най-качествено предизвиква тръпки от страх, ви предлагаме поредната класация за най-страшните филми в съвременното кино.

Може и да имаме различно мнение за това кое е страшно и кое прави един филм наистина страшен, но това, за което всички зрители на подобни филми са единодушни е : „Ние харесваме да бъдем плашени и наистина ни харесва да се плашим от това, което не разбираме, особено свръхестественото.” 

Да проверяваме под леглото за чудовища (признайте си, че някои от вас все още го правят) или да оставяме светнато в коридора са неща, които неминуемо следват след гледането на добър страшен филм. Но колко точно наистина добри такива филма има? За съжаление не толкова, колкото бихме искали. И все пак има надежда с приближаване премиерата на “Silent Hill”, филм, който се надяваме и се молим ще ни накара да потръпнем. Дотогава сме събрали в топ 10 страшните филма, които за приятелите на полтъргайси е препоръчително да гледат.

10. „The Blair Witch Project” (1998г.) 
Защо този филм изглежда забравен? Той прилича на „Челюсти” по това, че кара хората да се страхуват да излязат (в случая да отидат на къмпинг). Филмът е хитро замислен, като истински документален филм за трима студенти, които снимат филм в гората, където търсят легендарната вещица. Но се изгубват (което за някои е най-страшната част във филма) и имат някои много страшни преживявания. Последната сцена е буквално убийствена.

9. „The Uninvited” (1944г.) 
Много хора смятат, че това е първият велик страшен филм. Разказва се за брат и сестра, които си купуват къща в провинцията, населявана от две видения – едното зло, другото дружелюбно. В къщата се чуват и много странни звуци, усещат се странни миризми и има резки температурни промени, които разбира се притесняват новите наематели. Лошият дух се опитва да убие съседката, която е приятелка на новонастанилото се момче. Във филма има чудесно издържана страховита атмосфера и си заслужава славата на икона на страшните филми. 

8. „The Ring” (2002г.) 
Римейк на японския филм „Ringu”, в „Предизвестена смърт” са използвани два пъти по-страшни идеи за младото необяснимо зло, което не може да бъде спряно и предизвиква смърт само като гледаш касета с негов запис. Наоми Уотс играе млада, разведена журналистка, която проучва видеозаписа, който може да е причина за смъртта на племенницата й и трима нейни приятели. Какво открива? Когато гледаш касетата ще умреш до седем дни като едно зловещо момиченце, сърдит дух на име Самара Моргън, ще дойде и ще вземе живота ти. Тя просто ще изпълзи от телевизора и ще те уплаши до смърт. 

7. „The Innocents” (1961г.) 
Кой не обича филми със деца-злодеи? Дебора Кер участва като детегледачка, която трябва да се грижи за две много странни деца. Тези са не просто странни, но са под властта на злите починали предишни собственици на къщата. Уплашената Кер остава, за да открие какво става, което не се оказва чак толкова добра идея. 

6. „The Others” (2001г.) 
Филм на Алехандро Аменабър, който комбинира във филма и страшен, и сърцераздирателен привкус. Винаги впечатляващата Никол Кидмън играе майка на 2 деца, която очаква в старата си къща съпругът й да се върне от Втората Световна Война. Изобилства от страшни явления, включващи говорещи призраци, странни прислужници и понякога обладаване духа на дъщерята. Старомоден и с готически елементи, филмът напомня на старите страшни истории и едновременно с това цялата публика се пита „Какво са намислили прислужниците?” и „Какво им става на децата?” Интелигентен и скръбен „Другите” бележи точка с неочаквания си край. Това наистина е модерна класика.

5. „Тhe Tenant” (1976г.) 
„Наемателят” на Роман Полански несъмнено е най-добрият психологически страшен филм, с истерична параноя и мъж в рокля. Полански участва като Трелковски, нервен чиновник, който наема апартамент, чийто преден наемател се е самоубил. Съседите му са наистина зловещи, а той вижда странни неща в банята и намира зъб в стената. И тогава по непонятни причини той започва да се облича в дрехите на стария наемател, включително рокля, да си слага перука и дебел слой червило. С мрачно чувство за хумор, плашещ и направен с въображение, „Наемателят” е изключително страшен. Внимание : Не гледайте този филм, ако скоро сте се нанесли в нов апартамент сам – особено ако сте мъж със склонност към женски дрехи. Изчакайте поне месец. Доверете ни се. 

4. „Don’t Look Now” (1973г.) 
Това е един от най-страшните филми, правени някога. Също така е и един от най-тъжните, и според края си, изключително шокиращ. Джули Кристи и Доналд Съдърланд участват като двойка, отседнала във Венеция след като малката им дъщеря умира. Съдърланд се е заел да реставрира църква, докато Кристи се сприятелява с две сестри на средна възраст, едната от които е медиум. Тя казва на Кристи, че дъщеря им е щастлива, но предупреждава за опасност около баща си. Венеция никога не е била толкова плашеща – тя не е място за любовни изживявания, а пространство на сенки, смърт и страшно същество в червен шлифер. Истински шедьовър. 

3. „Carnival of souls” (1962г.) 
Този култов филм с бюджет от 30 000 долара може да е най-страшното нещо, което някога сте виждали. В историята Кандис Хилигос оцелява след ужасна автомобилна катастрофа. Тя се мести в Солт Лейк Сити и се хваща на една от най-страшните работи – органист в църквата. Но животът не е нормален. Тя постоянно вижда „Мъжа”, подобно на труп видение, което я следва на всяка крачка. Кандис е странно привлечена от изоставена къща, която в кулминацията на филма се оказва, че е изключително зловеща. Картината е с чудесно подбрани мистериозни нотки, включително автобус, пълен с таласъми, както и това, че никой не може да види или чуе героинята и карнавалния танц на смъртта. Ако гледате „Карнавал на душите” трудно ще можете да си изкарате някои от тези картини от главата или още по-зле – просто няма да можете да заспите същата нощ.

2. „The Shining” (1980г.) 
Отсядайки в отдалечен хотел, семейство Торънс усеща, че някакви сили завладяват бащата (Джак Никълсън), който леко полудява. Никълсън не само че говори с духовете от миналото на хотела, но се опитва и да съблазни един – красивата гола жена в стая 237. Когато тя се преобразява в кокалеста стара жена, дори и той е уплашен. След това горкичкият Дани придобива способността да „свети” и създава свой приятел (на име Тони), докато среща мъртви момичета в коридора и асансьор, бълващ талази кръв. От първия до последния кадър „Сиянието” е професионално издържан. 

1. „The Haunting” (1963г.) 
Това е един наистина силен филм. Разказва се за трима много различни хора, които се намират в обитавано от духове имение в Англия, което се наблюдава от парапсихолог. Филмът съдържа необходимите нощни преживявания (силно трополене, студени повеи и мъртви хора, нападащи обитателите), но също така и интересни, сложни характери. Филмът е не само напрегнат и психологически интересен, но също така блестящо заснет. „Обитанието” все още е много страшен.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече