понеделник, май 23, 2022

Цацаров подаде оставка

Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров е подал оставка, съобщиха за БТА от институцията. Оставката е депозирана в деловодството на Народното събрание тази сутрин.

По-късно днес управляващата коалиция се събира на заседание от 16.00 часа, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Темата на разговорите ще бъде съдебната реформа.

Припомняме, че на 14 януари стана ясно, че бившият главен прокурор и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров вече е с отнет от ДАНС допуск до класифицирана информация. За това съобщи премиерът Кирил Петков. По-рано излезе информация, че бившият обвинител №1 планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста до 1 март. Официално бяха обявени лични причини. 

Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация

„За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите – тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена „ЦУМгейт“. Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов, тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват“, каза днес ген. Атанасов.

КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров след като му изтече мандата като главен прокурор, смята Атанасов.

Нищо не свърши тази комисия освен да подгони някои от неудобните на властта. Резултати никакви. Затова там е необходимо да се извършат някои промени. Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт, каза той.

Атанасов допълни, че е скептичен към начина на работа на такъв тип паралелни институции. За него прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с незаконните, нетрудовите доходи.

Именно заради бездействието на прокуратурата по отношение на толкова фрапиращи случаи публично известни за корупционни практики – за някакви чекмеджета, за някакви кюлчета, пари заминали някъде, се търси някакъв паралелен механизъм за разследване, смята ген. Атанасов.

За него е добре да се раздели комисията на две. Атанасов смята, че трябва да се видят детайлите и не може да направи преценка дали Цацаров ще бъде подведен под отговорност.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече