сряда, октомври 20, 2021

Цените на газа в Европа рязко поевтиняха

Цените на газа в Европа рязко намаляха днес. Това се случва за първи път от началото на месец октомври

Цените на газа в Европа за първи път от началото на октомври паднаха под хиляда долара за хиляда кубически метра, показват данни на борсата ICE Futures, цитирани от Риа Новости.

Ноемврийските фючърси по холандския индекс TTF (най -ликвидният европейски хъб) започнаха да се търгуват на около 1260 долара за хиляда кубически метра, а до 09:13 часа московско време те нараснаха до 1370 долара. След това последва срив – в 10:22 часа те се търгуваха при $ 981,1. Това е с 24 % под цената регистрирана в сряда.

През последните седмици се наблюдава огромен ръст на цените на европейският газов пазар- ако в началото на август ценните книжа за доставка на гориво се търгуваха на 515 долара за хиляда кубически метра, то месец по -късно те нараснаха до 614 долара, в края от септември удвоиха цената си, а през последните три дни се приближиха до две хиляди долата.

Експертите обясняват това с ниското ниво на запълване на съоръженията за съхранение на газ, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия .

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече